Боевете в Судан избухнаха внезапно на 15 април и само

...
Боевете в Судан избухнаха внезапно на 15 април и само
Коментари Харесай

Какво става в Судан и защо всички бягат от Хартум

Боевете в Судан избухнаха ненадейно на 15 април и единствено за дни провокираха гибелта на над 500 души, филантропичната рецесия, засягаща повече от 40 милиона и огромна западна интервенция за евакуация на своите, подбудена от опасения за революция във към този момент неустойчив район.

Какво провокира насилието?

Напрежението се натрупваше от месеци сред армията на Судан и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF). Само допреди две години те бяха от едната страна, когато през 2021 година дружно смъкнаха с прелом държавното управление в Хартум

Последната капка стана интернационално подсилен проект за започване на нов преход с цивилен партии. Окончателното съглашение трябваше да бъде подписано по-рано през април, на четвъртата годишнина от свалянето от власт посредством национално въстание на дълго управлявалия ислямистки автократ Омар ал Башир.

Според проекта армията и RSF трябваше да правят отстъпка властта, само че два въпроса не можеха да намерят решение: графикът, по който RSF да бъдат интегрирани в постоянните въоръжени сили и времето, в което армията ще бъде публично сложена под цивилен контрол.

Двете страни взаимно се упрекнаха за почналото принуждение - военните, че RSF е направила противозаконна готовност, Силите за бърза поддръжка - че армията се е пробвала да завземе властта дружно с лоялни на Башир.

Кои са главните играчи на терена?

Протагонистите в битката за власт са военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан, шеф на армията и водач на ръководещия съвет на Судан от 2019 година, и неговият заместител в съвета - водачът на RSF военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемедти.

С развиването на проекта за нов преход Хемедти се сближи с обединението от партии Силите за независимост и смяна (FFC), които споделяха властта с военните сред свалянето на Башир и преврата през 2021 година

 Сраженията сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка се водят в жилищните квартали на Хартум
© Reuters

Сраженията сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка се водят в жилищните квартали на Хартум

Дипломати и анализатори считат, че това е част от тактика на Хемедти да се трансформира в общественик и да циментира позицията си в центъра на властта.

Както обединението, по този начин и Хемедти, който забогатя посредством рандеман на злато и други инициативи, подчертаваха върху нуждата да бъдат отстранени лоялните към ислямистите последователи на Башир и ветераните, които си възвърнаха позиции след преврата и имат дълбоки корени в армията.

Заедно с някои проармейски размирен фракции, които се възползваха от мирното съглашение от 2020 година, лоялистите на Башир се опълчиха на съглашението за нов преход.

Какъв е залогът?

Народното въстание породи очаквания, че Судан и неговото 46-милионно население могат да излязат от десетилетията на автократичното ръководство на Башир, придружено от вътрешни спорове и икономическа изолираност.
 Жители на Хартум чакат да си налеят вода в северната част на столицата, която е обект на дейни сражения
© Reuters

Жители на Хартум чакат да си налеят вода в северната част на столицата, която е обект на дейни сражения

Започналите сражения, съсредоточени в една от най-големите градски зони в Африка, могат освен да убият тези очаквания, само че и да дестабилизират в допълнение нестабилния район, граничещ със Сахел, Червено море и Африканския рог.

Каква е ролята на международните сили?

Западните сили, в това число Съединените щати, застанаха зад прехода към демократични избори след свалянето на Башир. Те стопираха финансовата си поддръжка за Судан след преврата, след което поддържаха проекта за нов преход и избирането на гражданско държавно управление.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също се пробваха да играят роля в Судан, виждайки прехода като метод за оттегляне на ислямисткото въздействие и подсилване на стабилността в района.

Държавите от Персийския залив се интересуват главно вложения, в това число в селското стопанство, където Судан има голям капацитет, както и от пристанищата му на Червено море.

 Кризата провокира голяма интервенция по евакуация на чужденците в Судан, като единствено за два дни Европейски Съюз провежда над 30 полета. Напускането на дипломатите провокира рецензии, че за света ще е по-трудно извън да въздейства на страните за урегулиране на обстановката
© Reuters

Кризата провокира голяма интервенция по евакуация на чужденците в Судан, като единствено за два дни Европейски Съюз провежда над 30 полета. Напускането на дипломатите провокира рецензии, че за света ще е по-трудно извън да въздейства на страните за урегулиране на обстановката

За разлика от тях Русия, която също гледа към крайбрежията, възнамерява да построи военноморска база в Червено море.

 Какво става в Судан и за какво това тревожи съседите му и международните сили Какво става в Судан и за какво това тревожи съседите му и международните сили

И Бурхан, и Хемедти развиха тесни връзки със Саудитска Арабия, откакто изпратиха войски за присъединяване в водената от Саудитска Арабия интервенция в Йемен. Хемедти откри връзки с други непознати сили, в това число ОАЕ и Русия.

Египет, самият ръководен от Абдел Фатах ал-Сиси, който също смъкна от власт своя ислямистки предходник, има дълбоки връзки с Бурхан и армията и неотдавна насърчи паралелна линия на политически договаряния посредством партии с по-силни връзки с армията и с бившето държавно управление на Башир.

Какви са вероятните сюжети?

Световните сили приканиха за филантропично преустановяване на огъня и връщане към разговор, само че враждуващите страни демонстрираха слаба податливост към взаимни отстъпки, въпреки затишието през последните два дни да разреши на редица страни да изтеглят жителите си от Судан.

Нарастващата филантропична рецесия в страната, която разчита на помощ, с цел да изхрани популацията си, може да докара до огромен брой бежанци. Около 20 хиляди към този момент са отпътували за прилежащ Чад, 10 хиляди за Южен Судан и от ден на ден се насочват на север към Египет.

 Париж изпраща фрегата да прибере чужденци от Судан, боевете се ожесточават Париж изпраща фрегата да прибере чужденци от Судан, боевете се ожесточават

Армията назова RSF " бунтовническа мощ " и изиска нейното разформироване, до момента в който Хемедти назова Бурхан " нарушител " и го упрекна, че е предизвикал опустошение на страната.

Въпреки че армията на Судан има запаси, в това число авиация и почти 300 хиляди бойци, RSF също има към 100 хиляди бойци, ситуирани в огромните градове. Конфликтът се прибавя към дългогодишната икономическа рецесия и съществуващите широкомащабни филантропични потребности на Судан.

RSF може да разчита на поддръжка и племенни връзки в западния район на Дарфур, от където се появи, обединявайки милиции, били се дружно с държавните сили против бунтовниците в бруталната война, която ескалира след 2003 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР