БНР Във Варна не достигат 1000 медицински сестри. Това каза председателят

...
БНР
Във Варна не достигат 1000 медицински сестри. Това каза председателят
Коментари Харесай

Във Варна не достигат над 1000 медицински сестри

 БНР Във Варна не доближават 1000 медицински сестри. Това сподели ръководителят на УС на Асоциацията на експертите по здравни грижи във Варна - Райна Бояджиева, в предаването на Радио Варан " Post Factum ", с водещ Жоро Бекяров.

Проблемите на нашето съсловие, проблеми свързани с дефицита на медицински специалисти, работещи в здравната система не са от през вчерашния ден. На тези проблеми за жалост управляващите не обърнаха внимание. Виждаме, че резултатът от това неглижиране на проблемите е сериозният дефицит в изискванията на извънредната епидемична конюнктура, сподели още тя. България е на последно място по обезпеченост с акушерки и медицински сестри, уточни Бояджиева. 

Тя разяснява и кадровия проблем в други общини от региона, както и концепцията за откриване на Коронавирус поделение в Провадия. Бояджиева изрази песимизъм, че медицинските сестри там непринудено биха се съгласили да работят с инфектирани с ковид пациенти. По нейна информация в болничното заведение в Провадия здравни грижи дават 22 медицински сестри, а 70% от тях са в пенсионна възраст.

" Понятието,,първа линия " не би трябвало да съществува за нас. Всички ние сме на предния фронт в битката с заболяването, без значение къде работим. Обявените критерии за приемане на бонуси от 1000 лева за всички, които са директно ангажирани с диагностиката, лекуването и превозването на пациенти в условия на Ковид са неточни и неразбираеми. Нима сътрудниците, работещи с деца в детско и учебно опазване на здравето, в яслените групи, в педиатричните кабинети и отделения не са на " първа линия "?!? Предвид на това, че точно децата са извънредно ефикасни разпространители в тези среди. Нима, ние, работещите в други отделения и клиники можем да сме спокойни, че нашите пациенти нямат заразоносителство?!? Да, прецизно изпълняваме всички инструкции за работа, носим защитни средства, вършим щателна стерилизация, само че няма по какъв начин да осъществим третото изискване- дистанцията по отношение на пациента. Естеството ни на работа е такова, че изисква непосредствен контакт при осъществяване на операции и всички грижи. А има обстановки, когато пациентът против нас не носи защитна маска за лице заради медицински инструкции или здравословен проблем. Тогава ние сме изложени на голям риск от заразяване. И все пак се борим за непознатия живот, до момента в който рискуваме своя. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР