Blue Origin създаде работещ прототип на слънчеви клетки за бъдещи

...
Blue Origin създаде работещ прототип на слънчеви клетки за бъдещи
Коментари Харесай

Blue Origin е разработила технология за производство на слънчеви батерии на Луната - директно от реголит

Blue Origin сътвори работещ първообраз на слънчеви кафези за бъдещи лунни задачи в границите на плана Blue Alchemist. Очаква се материалите, нужни за производството им, да се добиват непосредствено от Луната, което открива огромна опция за зареждане на лунните задачи.

От 2021 година насам компанията работи по план за произвеждане на слънчеви кафези и захранващи кабели от материали, които имитират лунния реголит. Очаква се материалите за произвеждане на лунна сила да са налични безусловно на всички места на Луната. Компанията към този момент е потвърдила приложимостта на технологията на всички стадии. Компанията твърди, че технологията Blue Alchemist може да се мащабира безусловно до безконечност.
-->
Blue Origin се отнася доста съществено към процеса на създаване и употребява симулации на реголит, който е " химически и минералогически равностоен " на този на Луната, като се вземат поради съставът и структурата на суровините. Специален реактор показва способността им да топят първо желязо, по-късно силиций и след това алуминий, като употребяват електролиза на разтопения реголит за обособяване на тези детайли от обвързвания с тях О2 - такива субстанции са постоянно срещани на лунната повърхнина. Важно е да се означи, че кислородът, който е от решаващо значение за задвижването и поддържането на живота, е единствено " непряк артикул " в процеса.

Кислородните мехурчета в един от реакторите показват процеса на обособяване на метали и полуметали от кислорода. Геометрията на реактора, методът за добиване на метали и изборът на материали ще обезпечат стабилно произвеждане на Луната.

Разработената от компанията транспортна подсистема придвижва и дозира материал, нагорещен до над 1600 градуса по Целзий, в следен и енергийно ефикасен развой. По този метод той устоя на високотемпературна среда със мощно корозивни свойства.

Чистотата на създавания силиций е над 99,999 % - равнище, което разрешава основаването на високоефективни слънчеви кафези. Компанията акцентира, че за производството на материал с такава непорочност на Земята би трябвало да се употребяват мощно токсични и даже взривоопасни субстанции, до момента в който софтуерният развой, създаден за Луната, на процедура е изцяло екологичен.

За да се предпазят панелите от суровата лунна среда, ще е належащо особено стъкло, което ще се създава на място от странични артикули - в противоположен случай слънчевите кафези ще устоят единствено няколко дни. Използването на стъкло от лунни странични артикули би осигурило на слънчевите кафези живот от над 10 години. Тъй като технологията е предопределена за произвеждане на слънчеви панели с нулеви въглеродни излъчвания, тя евентуално ще бъде търсена и на Земята.

Екипът, работещ по плана " Син алхимик ", включва геолози, геохимици, електрохимици, металурзи, специалисти по материали и електричество, както и доста други учени - от експерти по галактически технологии до инженери по роботика. Лабораторията е оборудвана с най-съвременното съоръжение за преобразяване на реголита в слънчеви кафези и алуминиева тел, в това число принадлежности за изпитване на материалите за резистентност на корозивни среди.

Според Blue Origin технологията на компанията подхожда на условията на НАСА, която показва построяването на инфраструктура на Луната и Марс като главен приоритет на галактическата стратегия.

Наскоро бе обявено за различен план, в който НАСА ще употребява технологията на Blue Origin. В обозримо бъдеще галактическият уред " Фотон " на НАСА, предопределен за проучване на магнитосферата на Червената планета, ще бъде доставен до Марс с ракетата " Ню Глен ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР