Блокът НАТО има повече от двадесет пъти по-голямо превъзходство над

...
Блокът НАТО има повече от двадесет пъти по-голямо превъзходство над
Коментари Харесай

Заплашена ли е Русия от милитаризация на икономиката?

Блокът НАТО има повече от двадесет пъти по-голямо предимство над Русия във връзка с военните разноски

В Москва, под управлението на висшия главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация Владимир Путин, на 21 декември се организира разширено съвещание на колегията на съветското министерство на защитата. В. Путин направи отчет, в който формулира главните задания за подсилване на отбранителната дарба на страната в изискванията на възходящо интернационално напрежение.

Сред тях са: поддържане на висока бойна подготвеност на нуклеарните сили, подсилване на капацитета на високоточните оръжия, ритмично превъоръжаване на армията и флота, въвеждане на нови форми и способи за деяние на войските, потребление на изкуствен интелект (AI ) в оръжията (роботизирани системи, дронове, автоматизирани системи за управление).

Путин означи, че доста страни по света поддържат своите въоръжени сили със западна помощ и тяхната взаимозависимост от тази помощ нараства от година на година. Русия също би трябвало да ускори своя боен капацитет, само че прави това за сметка на вътрешните си запаси.

И тогава Путин сподели: „ Няма да се занимаваме с милитаризация на страната и милитаризация на стопанската система... “ И тук стои въпросът: допустимо ли е да се построи боен капацитет и в това време да не се ангажираме с милитаризация на стопанската система?

Милитаризацията на стопанската система значи развой на военно-икономическа готовност, който допуска по-пълно потребление на всички налични запаси за поредно струпване на боен капацитет. И, да кажем, увеличението на бюджетните разноски за защита с най-малко 1 % към този момент може да се назова развой на милитаризация.

В отчета на висшия главнокомандващ се споделя: „ Нямаме никакви ограничавания за финансиране. Страната, държавното управление дават всичко, което армията изиска, всичко. Вероятно концепцията е, че няма да доведем съветската стопанска система до високо равнище на милитаризация, нямаме потребност от мощно милитаризирана стопанска система, а думите „ милитаризация на страната “ и „ милитаризация на стопанската система “ в подтекста на Доклада би трябвало да се схваща като такова положение на страната и стопанската система, когато за военни цели се употребява количество запаси, надвишаващо избрана нормативна стойност.

Но какво се смята за норма или целеви знак? Въпросът не е елементарен. Степента на милитаризация на стопанската система най-често се прави оценка благодарение на индикатор за величината на военните разноски на дадена страна във връзка с нейния БВП (БВП). Експертите нормално правят оценка степента на милитаризация на стопанската система на дадена страна, като съпоставят относителното равнище на нейните военни разноски с това на други страни. Такива съпоставения не са лесни.

Със параленост на военните разноски на другите страни, вземат участие доста ведомства. Вземете да вземем за пример Централно разузнавателно управление на САЩ. Международните съпоставения на военните разноски са оповестени в World Factbook, Military expenditures на Централно разузнавателно управление на САЩ.

С сходни съпоставения се занимава и Международният институт за стратегически проучвания (IISS) в Лондон, обвързван с английското разузнаване МИ-6. В годишния бюлетин The Military Balance се разгласяват оценки на безспорните и относителни равнища на военните разноски на разнообразни страни.

И най-после, най-авторитетният източник е Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (SIPRI). От 1969 година Институтът разгласява годишника на SIPRI, който дава световен обзор на военните разноски. Смята се, че SIPRI е по-независим в своите оценки от Централно разузнавателно управление на САЩ на Съединени американски щати и IISS, тъй че специалистите избират да разчитат на неговите статистики.

Последните цялостни данни за военните разноски в света от SIPRI са за 2021 година През тази година международните военни разноски възлизат на $2,113 милиарда Сред всички страни SIPRI открои първите 40 във връзка с най-големия безспорен размер на военните разноски. Този лист стартира със Съединените щати и приключва с Румъния. Топ 40 съставляват 93% от световните разноски за защита. От няколко години Русия е на пето място в описите на SIPRI. По-долу са данните за военните разноски на страните от топ 5 (Таблица 1).

Табл. 1. Военните разноски на водещите страни в света през 2021 година

Страна

Разходи, милиарди $

Дял от Брутният вътрешен продукт на страната, %

Дял на разноските в света, %

Съединени американски щати

801.0

3.5

38,0

Китай

293.0

1.7

14.0

Индия

76.6

2.7

3.6

Англия

68.4

2.2

3.2

Русия

65.9

1.1

3.1

 : Информационен бюлетин на SIPRI април 2022 година „ ТЕНДЕНЦИИ В СВЕТОВНИТЕ ВОЕННИ РАЗХОДИ, 2021 година “ 

И по този начин, Русия, заемаща пето място в листата на SIPRI, има дял от международните военни разноски, еднакъв на 3,1%. По отношение на военните разноски Руската федерация изостава от Съединени американски щати повече от 12 пъти. Въпреки че беше на пето място, няколко страни й дишаха във врата едновременно (в милиарда долара): Франция - 56,6; Германия - 56,0; Саудитска Арабия - 55,6; Япония - 54,1; Южна Корея - 50,2.

Днес на Русия се опълчват повече от петдесет страни и територии (според листата на „ неприятелските страни “, формиран от държавното управление на Руската федерация). Включително 30 страни от НАТО. Делът единствено на първите 10 страни членки на този блок (с най-високи военни разходи) съставлява 55,6% от международните военни разноски (в тази „ десетка “ с изключение на Съединени американски щати и Англия влизат Франция, Германия, Италия, Австралия, Канада, Испания и Холандия).

Като цяло за всички страни от НАТО превъзходството над Русия във връзка с военните разноски е повече от двадесет пъти. Но би трябвало да се регистрира, че Вашингтон има и други съдружници отвън НАТО с много огромни военни бюджети (Япония, Южна Корея).

Трябва да се обърне внимание на доста ниското релативно равнище на военните разноски в Русия. Тя е най-ниската измежду първите 5 страни. Спрямо Съединени американски щати - над три пъти по-ниска. И два пъти по-ниска от тази във Англия.

Ако този индикатор се одобри като аршин за степента на милитаризация на стопанската система, то тя се оказва извънредно ниска. И освен спрямо останалите играчи от топ 5. Ще посоча някои страни, чието релативно равнище на военни разноски е даже по-високо от това на Съединени американски щати (%): Кувейт - 6,7; Саудитска Арабия - 6,6; Алжир - 5,6; Израел - 5,2; Гърция - 3,9.

Украйна имаше релативно висок % на военни разноски от 3,2% през 2021 година, съвсем три пъти повече от Русия.

SIPRI също по този начин пресметна световното приблизително релативно равнище на военните разноски през 2021 година И се оказа, че е еднакъв на 2,2%. Оказва се, че степента на милитаризация на съветската стопанска система през 2021 година е била два пъти по-ниска от междинната за света.. Едва ли може да се одобри за обикновено.

Според съветското министерство на финансите през 2021 година бюджетните разноски за защита възлизат на 3,57 трилиона рубли. Според утвърдената за 2022 година разноските за защита бяха планувани в размер на 3,51 трилиона рубли, само че във връзка със СВO те бяха увеличени. Очаква се до края на 2022 година те да възлязат на 4,68 трилиона рубли, надвишавайки равнището от миналата година с 1,11 трилиона рубли, или 31%. Разходите за защита за идната 2023 година са избрани на 4,98 трилиона рубли. Това към този момент е с 39% повече от 2021 година

Разбира се, такава динамичност на разноските за защита може да провокира единствено позитивна реакция от рационалния съветски жител. Въпреки това, даже груба оценка (като се вземе поради предстоящият спад на БВП) демонстрира, че през 2022 година относителното равнище на военните разноски ще бъде 1,4-1,5% от Брутният вътрешен продукт.

Догодина - малко над 1,5% от Брутният вътрешен продукт. т.е. въпреки всичко съветският индикатор остава доста по-нисък от междинния за света за предходната година. И в последна сметка, явно, междинният международен индикатор ще расте; всички водещи страни в света (САЩ, Китай, Индия, Англия и др.) оповестиха, че ще засилят военната си подготовка.

2022 година е знаменателна с това, че в света стартира същата конкуренция във въоръжаването, както в годините на Студената война.

Руската стопанска система не е застрашена от висока степен на милитаризация, тя е застрашена от извънредно ниска степен на милитаризация спрямо други страни. В изискванията на борба с груповия Запад това може да сътвори смъртна опасност.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР