Близо пет месеца след руската инвазия в Украйна все още

...
Близо пет месеца след руската инвазия в Украйна все още
Коментари Харесай

Мъките на западните компании в Русия се задълбочават

Близо пет месеца след съветската инвазия в Украйна към момента има западни компании, които се пробват да поддръжат бизнеса си в Русия, въпреки и това да става все по-трудно с всеки минал ден. Други пък се пробват да изоставен, само че това също се оказва мъчно или съвсем невероятно без понасянето на съществени финансови загуби, осведоми Българска телеграфна агенция.

А тези, които към момента се чудят какво да вършат, преди броени дни получиха напълно ясно, въпреки и индиректно, предизвестие - действайте бързо или оставате без нищо. Става дума за решението на Кремъл да поеме цялостния надзор върху газовия план " Сахалин-2 " и по този начин на процедура да изгони непознатите вложители от него. А те не са инцидентни: " Шел " (Shell) държи 25 % от плана, японските " Мицубиши " (Mitsubishi) и " Мицуи " (Mitsui) - надлежно 10 и 12,5 на 100. Останалото е на " Газпром ".

Дилемите на множеството западни компании, решили да работят на съветския пазар макар всичките му минуси, произлизащи от високото равнище на корупция и сериозната администрация, са по какъв начин да се махнат, без да понесат съществени финансови загуби, да не изложат чиновниците си на несъразмерен риск и в същото време да не си затръшнат вратата за вероятно завръщане при смяна на политическите условия.

Финландският търговец на кафе Ролф Ладау е измежду тези предприемачи, решили малко след 24 февруари, че би трябвало да изоставен Русия, споделя Ройтерс. Когато западните страни стартират да постановат наказания, основният изпълнителен шеф на " Паулиг " (Paulig) осъзнал, че с кафеения му бизнес в страната е свършено.

Макар кафето да не е било в описите на неразрешените артикули, внезапно вносът му станал сложен, защото транспортните компании просто спрели да го доставят в страната. Плащането също ставало все по-трудно.

Две седмици след началото на спора Ладау решил, че " Паулиг " би трябвало да се изтегли от Русия допустимо най-бързо, а два месеца по-късно постигнал нещо, за което нормално е нужна най-малко година - намерил подобаващ покупател и сключил договорка. През май " Паулиг " продал съветския си бизнес на частния индийски вложител " Викас Сой " (Vikas Soi).

Повече от 1000 западни компанни до момента са се присъединили в невиждания по размери и скорост корпоративен " излаз " от Русия. Всички те се пробват от една страна да съблюдават наложените от Запада наказания, а от друга - да не попаднат под ударите на контрасанкциите на Кремъл.

Но относително дребен брой от тях, в това число " Паулиг ", са съумели до момента да продадат активите си или да трансферират ръководството им на локални мениджъри. Проучване на Ройтерс сочи, че по-малко от 40 компании, измежду които " Макдоналдс " (McDonald's), " Сосиете женерал " (Societe Generale), ИКЕА (IKEA) и " Рено " (Renault), са съумели да доближат до повече или по-малко добра договорка.

Всички те приказват за неимоверните компликации, съпътстващи опитите им да се разделят с активите си в Русия - от несигурността дали ще съумеят въобще да ги продадат, даже и с цената на съществени отстъпки, през неналичието на време за сключването на покупко-продажби и воденето на виртуални договаряния заради неспособност да договарят на място в Русия, до очевидните пречки, които кремълската администрация им прави.

Москва пък ускорява натиска, като приготвя нов закон за изземването на локалния бизнес на западните компании, които са оповестили, че желаят да изоставен страната. А това в допълнение усилва залозите и напрежението.

" Ако към момента не сте почнали процедурата по евакуиране или се колебаете дали да я започнете, към този момент евентуално е късно ", сподели Ладау за Ройтерс, преди Путин да беше оповестил решението си да национализира " Сахалин-2 ". " Русия няма никакво желание да разреши на непознатите компании да изоставен страната просто по този начин ".

Много от тях все по-ясно усещат тази хватка и четири месеца откакто са оповестили желанията си, има малко признаци, че фирмите са разкрили верния метод по какъв начин да се измъкнат от Русия.

" Бъргър кинг " (Burger King) още през март приключи корпоративната поддръжка на близо 800-те си съветски ресторанта. Четири месеца по-късно те към момента са отворени. Адвокати споделят, че част от казуса се състои в сложността на подписаните съглашения за взаимен франчайз с локални субекти.

" Уникредит " (UniCredit) се отърва от някои активи чрез суапови покупко-продажби, само че на банката се наложи да разшири търсенето на евентуални купувачи из страни като Индия, Турция и Китай. " Сосиете женерал " продаде локалното си поделение " Росбанк " на " Интеррос капитал ", компания, обвързвана с съветския олигарх Владимир Потанин.

" Рено " (Renault) продаде сполучливия си локален бизнес на съветската страна против 1 рубла, а " Макдоналдс " трансферира своите над 800 заведения на сибирски предприемач за алегорична сума. И двете компании въпреки всичко договориха клаузи за допустимо назад изкупуване на бизнеса.

Други просто предадоха ключовете на локални мениджъри. Всички бяха принудени да се съгласят на големи отстъпки, достигащи десетки милиарди долари. Някои си резервираха правото да си върнат бизнеса в неразбираемо бъдеще, други, измежду тях и Ладау, затръшнаха вратата. " Морално-етичните въпроси към протичащото се в Украйна са толкоз съществени, че връщане в Русия в близко бъдеще наподобява невероятно ", споделя той.

Един аспект от " изхода " е изключително забавен - неналичието на банки, които при естествени условия биха играли основна роля при сключването на покупко-продажби. Сега обаче те са възпрепятствани да се включат заради наложените на Русия финансови наказания.

Вместо това фирмите са принудени да разчитат на съветски юристи и интернационалните консултанти с знания и връзки в страната за намиране на подобаващи клиенти, на които да трансферират бизнеса си. А те би трябвало да са законни, да не са в санкционните описи и да имат нужния финансов запас.

Бързината обаче си остава от първостепенна значимост. Финландската хранителна компания " Фазер " (Faser) съумя скоростно още през април да продаде съветския си бизнес на московския холдинг " Коломенский " и по този начин избегна бъдещи затруднения.

По това време Москва беше заплашила, че ще забрани на листвани на борсата задгранични компании да напущат страната. Когато компанията изиска обяснение, локалните й съветници я предизвестиха, че това може да се окаже сериозна неточност. " Всичко трябваше да стане извънредно бързо ", споделя Себастиян Йегерхорн, консултант по правните въпроси на " Фазер ", защото разпоредбите в Русия могат да се трансформират когато и да е.

Решението на Путин за " Сахалин-2 " ясно удостоверява това. Колкото по-скоро към момента работещите в Русия западни компании съумеят да се изтеглят, толкоз по-малки загуби ще претърпят. Колкото по-дълго останат, толкоз по-вероятно е да изгубят всичко.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР