Близо 900 са обажданията за първите четири месеца на 2023

...
Близо 900 са обажданията за първите четири месеца на 2023
Коментари Харесай

Гореща линия: Как работят телефонните линии за пострадали от насилие?

Близо 900 са позвъняванията за първите четири месеца на 2023 година към националната гореща телефонна линия за потърпевши от принуждение.

“Има случаи, които провокират в мене яд, има случаи, които провокират страдание. Понякога няма по какъв начин да окажеш помощ и би трябвало да се примириш с това ”, сподели Мериам Кирилова, съветник.

“Това, което основно работим тук е връщане на доверието в обществото и връщане на желанието за безвреден, самостоятелен живот ”, сподели Георги, съветник.

“Да се опитат да намерят ресурса вътре в себе си или в близките, тъй като от време на време те не помнят този запас. В някаква тежка обстановка на принуждение те в действителност не помнят към кого да се извърнат ”, сподели Милица, съветник.

Ежедневен режим на помощ за последните 25 години. Национална гореща телефонна линия за потърпевши от принуждение на Фондация " Анимус " е една от първите спирки на доверие, където нуждаещите се от помощ могат да бъдат разбрани. Когато звънът завърши отсреща са десетките доброволци, които изслушват разказите за болежка.

“Условие за това един човек да стане съветник е да има доста огромна мотивация, да припознава идеята на фондацията, да желае да оказва помощ и изобщо вътрешно да приема това, като своя лична задача. Идват хора доста стимулирани и в следствие могат да ревизират до какъв брой могат да дават от себе си ”, сподели Ралица Станкова, координатор.

Емоционална е и повода за 23 годишната Мериам. От месец и половина посредством ролеви  тя минава интензивно образование, и е част от консултантската мрежа.

“На физическо принуждение в никакъв случай не съм била жертва, била съм на психическо, в никакъв случай няма да не помни, когато аз се съветвах с правист, неговият отговор беше - скърбя законът не разрешава ти да бъдеш предпазена, тъй като не съжителстваш с този човек. Това те удря и те забива подземен, просто ти няма какво да направиш, бий се или бягай. Определено това ме подтикна сигурно ”, сподели тя.

Важно е някой да те разбере и да ти подаде ръка, споделя Христина Зарева в цифровата поредност " Жените на България "

“На първо място това е това да схванат, че не са сами, т.е. има някого на който в реалност му пука за това какво се случва с тях, тъй като доста постоянно, те вървешком по разнообразни институции, те удрят на камък и губят вяра. Първо се поучават хората да отидат при другар, при родственик, тъй като единствено по себе си това да си в спешен център е стресиращо събитие. На тази линия много постоянно има правист, които застава и дава правни препоръки, тъй като има доста случаи, в които се търсят просто правата и не знаем до каква степен могат да работят. Винаги има метод и постоянно тук има човек, който е подготвен да ги изслуша, да им помогне, да ги поддържа и да им даде възприятието на това, че не са сами ”, добави Мериам Кирилова.

За Милица има ясно обрисувана наклонност, когато става въпрос за домашно принуждение. 

“Най-често на линията се обаждат дами, потърпевши от физическо принуждение, друга наклонност, която виждам е, че много постоянно е намесена взаимозависимост от страна на насилника, т.е. има проблеми с алкохола, проблеми с опиатите или нещо друго ”, сподели тя.

" Жените на България ”: Надежда, която е пристигнала с името си и с идеята да се бори за правото на всяка жена да бъде свободна

Студентът по логика на психиката Георги пък установи с изненада, зачестяването на позвъняванията от страна на мъжете.

“Например на мен ми се случи един път да се обади мъж, който брачната половинка му беше издала ограничаваща заповед. Той беше получил информация от полицията и той надлежно се чудеше по какъв начин ще му се отрази това, дали ще има някакъв резултат за него, и си задаваше въпросите дали той не е предизвикал това, при избрана обстановка. Това да вземем за пример беше един диалог, който мина през разнообразни страсти, който мина през разнообразни усеща, само че в следствие от един инструментално почнал диалог - какво да върша в този момент с тази мярка, която ми е наложена, се трансформира в диалог във връзка с това, какво аз мога да направя, с цел да бъде за мен друго ”, описа той. 

Темата разясняват проф. Калин Гайдаров, Димитър Марковски и Иван Савов

“Понякога един диалог е задоволителен, тъй като обаяждащият се, го е мислил, търсил е други разновидности, само че от време на време не е. Но първата крачка е направена, с това да показа човек неща, които неведнъж не споделя нито с другари, нито с близки и никой не знае какво има ”, добави Ралица Станкова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР