От окото на опустошителен ураган през раздираните от войни брегове

...
От окото на опустошителен ураган през раздираните от войни брегове
Коментари Харесай

„Зелени пътешественици“: Да изминеш 14 000 км без изкопаеми горива

От окото на унищожителен вихър през раздираните от войни крайбрежия на Сиера Леоне до тропическите гори на Югоизточна Азия – Джеймс Левел е видял доста от болките на земята.

Най-голямото му предизвикването „ Надпревара за бъдещето “ тества границите на пътуването без изкопаеми горива.

„ През 2018 година Би Би Си ме нае да снима документален сериал за ураганите – най-мощните стихии на планетата. Бях във Флорида в Южните Съединени щати и бях заловен в окото на третия най-мощен вихър, удрял страната в миналото. Беше доста, доста, доста унищожителен. Почти не ме умъртви. Преживях апокалиптично рисково време, което ме концентрира върху климатичната рецесия, с която всички се сблъскваме “, споделя Джеймс Левел.

 „ Зелени пътешественици “: Баща и наследник се впускат в пробно пътешестване лице в лице с природата Тази сутрин 5 мин. „ Зелени пътешественици “: Баща и наследник се впускат в пробно пътешестване лице в лице с природата  Светът 2 мин. " Коперник " удостовери: През 2023 година сме живели в най-горещата година на Земята  Ройтерс: Бури, наводнения, свлачища, пожари – къде бяха най-екстремните климатични събития през 2023 година (ВИДЕО) Светът 9 мин. Ройтерс: Бури, наводнения, свлачища, пожари – къде бяха най-екстремните климатични събития през 2023 година (ВИДЕО)  Срещата за климата в Дубай: Как да се приспособяваме към смъртоносни горещи талази, мощни стихии и наводнения Светът 7 мин. Срещата за климата в Дубай: Как да се приспособяваме към смъртоносни горещи талази, мощни стихии и наводнения  „ Зелени пътешественици “: Баща и наследник се впускат в пробно пътешестване лице в лице с природата Тази сутрин 5 мин. „ Зелени пътешественици “: Баща и наследник се впускат в пробно пътешестване лице в лице с природата  Светът 2 мин. " Коперник " удостовери: През 2023 година сме живели в най-горещата година на Земята  Ройтерс: Бури, наводнения, свлачища, пожари – къде бяха най-екстремните климатични събития през 2023 година (ВИДЕО) Светът 9 мин. Ройтерс: Бури, наводнения, свлачища, пожари – къде бяха най-екстремните климатични събития през 2023 година (ВИДЕО)  Срещата за климата в Дубай: Как да се приспособяваме към смъртоносни горещи талази, мощни стихии и наводнения Светът 7 мин. Срещата за климата в Дубай: Как да се приспособяваме към смъртоносни горещи талази, мощни стихии и наводнения

Това прекарване го кара да се запита какво може да направи за климата.

„ Като режисьор и авантюрист концепцията, която ми хрумна, беше да потегли на премеждие и да вдъхновя колкото се може повече хора. Вдъхнових се от младежкото придвижване за запазване на климата.

Реших да провеждам премеждие, с което да оказа помощ техните гласове да бъдат чути. Изглеждаше ми несериозно да потегли на климатично премеждие като се кача на самолета. Затова предизвикването пред мен беше да пътувам без изкопаеми горива “, изяснява Левел.

Снимка: btvnovinite.bg

Така през 2019 година потегля от Обединеното кралство до Чили в Южна Америка, където би трябвало да се организира конференцията за климата на Организация на обединените нации.

Авантюристът изминава 14 000 километра – пешком, с колело, ветроходство и конна езда. Обикаля Франция с велосипед, качва се на транспортен съд до Уругвай и става първият човек, който кара през Аржентина с електрическа кола.

Снимка: btvnovinite.bg

„ По пътя се случиха доста неща. И доста малко от тях – по проект. Но не е ли това е тайната на всяко положително премеждие? Карах колело по пътя. Използвах и електрически влакове в Европа, с цел да преодолея дистанции, които биха ми лишили прекалено много време с велосипед. Преминах Европа от Обединеното кралство през Франция, през Испания “, спомня си пътешественикът.

От Испания той се качва на ветроходен транспортен съд – с три мачти, който по думите му наподобява на пиратски транспортен съд.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Плавахме през Атлантическия океан. Но пристигнаха съкрушителни вести единствено две седмици преди плануваното ми идване в Южна Америка. На сателитния си телефон получих известие от уредниците на климатичната конференция. Спомням си го доста добре. Пишеше: „ Не се паникьосвай, само че климатичната конференция на Организация на обединените нации в Чили (заради която пътувах над 14 000 километра) е анулирана и преместена в Мадрид “, споделя Левел.

Снимка: btvnovinite.bg

Това обаче не го отхвърля от подхванатото пътешестване и задачата да завърши сполучливо това премеждие.

Първо се среща с младежи от климатичното придвижване в Уругвай, които го окуражават да продължи пътуването и да съобщи техните послания.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Стигнах до чилийската столица Сантяго. Там ме посрещна най-големият климатичен фестивал, с голяма сцена – като на рок концерт. Убедих уредниците да се кача на тази сцена и да излъча посланията на младежите, които бях записал по дългия път от Англия до Чили. В същото време Клара Риверо, която срещнах в Уругвай и настояваше да продължа пътуването, ми писа, че е в Мадрид, с цел да показа младежите на Уругвай там. Аз бях в Чили, а Клара при Организация на обединените нации и двамата по едно и също време показахме посланията. Успехът беше даже по-голям, в сравнение с можех да си показва “, споделя пътешественикът.

Сега авантюристът живее на лодка и всеки ден прави своите дребни стъпки за запазване на климата.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Получавам ток от слънчеви панели на покрива. Имам печка на дърва. Внимавам и с отпадъците, които върша, тъй като не мога просто да ги изхвърля на открито. Живея на лодката с мисъл за околната среда. А и мисля, че е много прелестно тук. Тайната е да помислиш с какво самият ти можеш да допринесеш за позитивната смяна “, припомня Джеймс Левел.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР