Близо 84 милиона РС са доставени на световния пазар през

...
Близо 84 милиона РС са доставени на световния пазар през
Коментари Харесай

Настолните РС изпреварват по ръст лаптопите


Близо 84 милиона районен съд са доставени на международния пазар през второто тримесечие на 2021 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на лични компютри бележи растеж през последните 12 месеца, а настолните системи изпреварват преносимите компютри във връзка с темпа на напредък, сочи нов отчет на анализаторската компания IDC.

83,6 милиона настолни компютри, преносими компютри и работни станции са доставени по целия свят през второто тримесечие – интервала април-юни. Това е с 13,2% повече, спрямо второто тримесечие на 2020 година, сочи.
още по тематиката
Обемът на доставките е стеснен от неналичието на съставни елементи, разясняват специалистите. В по-голяма степен дефицитът визира преносимите компютри, които отстъпват място на настолните компютри във връзка с растежа.

Lenovo е водач на международния пазар за компютри. Китайският производител е доставил 20,005 милиона районен съд през тримесечието, което е с 14,9% повече, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато компанията достави 17,407 милиона районен съд. В резултат на това делът на Lenovo се усилва от 23,6% на 23,9%.

Второто място принадлежи на HP. Американската компания също усилва доставките, само че единствено с 2,7% – от 18,104 до 18,596 милиона единици, на фона на повече от 13% растеж на пазара като цяло. Това рефлектира в понижение на пазарния ѝ дял от 24,5% на 22,2%.

Dell се подрежда на трето място. Компютърният колос от Тексас усилва доставките на районен съд с 16,4%, вследствие на което делът му се повишава от 16,3% на 16,7%.

В челната петица влизат още Apple и Acer, само че двете компании демонстрират друга динамичност. Докато тайванската Acer усилва доставките на районен съд със 17,6% и пазарния си дял от 7,0% до 7,3%, при Apple растежът на доставките е 9,4% и делът на компанията от Купертино понижава от 7,6% на 7,4%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР