Близо 765 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца

...
Близо 765 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца
Коментари Харесай

765 хил. годишни е-винетки изтичат през януари и февруари. Къде отиват парите ни от пътни такси?

Близо 765 хиляди годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2024 година и би трябвало да бъдат възобновени от българските водачи, а цените през новата годината са без смяна, по информация на АПИ.

Къде отиват парите ни от пътни такси? Сещаме за това при типа на следващата голяма дупка. И започваме да си задаваме въпроси. Често отговорите им са много надалеч от обстоятелствата - по тематиката съществува съществено недоумение, което се оказва добре пристигнало, когато има потребност от популизъм или бързи политически дивиденти. Все отново съвсем всеки българин се вълнува от винетката, тъй като има кола. Важно е.

Гърция или Германия?

На драго сърце си плащаме евро или две на път за море в Гърция и даже чуваме " ей, по какъв начин ще ги стигнем гърците “. Служител ни прибира таксата, натиска копче, подвига бариерата. Доволни сме, че сме си платили, даже чакаме на опашка, с цел да го създадем. Доволни сме, не мислим къде са отишли парите и най-много по какъв начин. Кой ги е пренесъл до пътното в Гърция? В чувал, с инкасо или с превод по банка се случва?

А тук? Взимат ни едни пари и какво? Не виждаме човек, плащаме онлайн, управляват ни онлайн, може и санкцията да ни пристигна онлайн, в случай че сме пропуснали винетката. Фактът, че няма госпожа, която да натиска копчето за бариерата от будка на пътя се оказва проблем за усещанията ни за бистрота. От една страна това не е прекомерно необичайно, защото българският консуматор поначало е песимистичен и се съмнява във всичко. Това важи изключително доста, когато услугата е виртуална и липсва човешкият фактор. Например съгласно проучване на Национален статистически институт за аргументите, заради които българите не пазарят в интернет, най-вече запитани – 31,4%, показват следния отговор: Предпочитам да пазаря персонално, да видя продукта, преданост към магазините или просто по табиет. Това ненапълно дава визия за чисто психическото " ръка да пипне “ държание.

Отхвърлянето на нововъведенията, което обичайно практикуваме тук, също зарежда порядъчно дезинформацията за пътните такси. Примерите за неразбирането на нововъведенията не са един и два и важат даже тогава, когато посочените за водачи страни от дълго време са прозряли, че това е работещото решение.

Оказва се обаче, че заплащането на пътните такси е област, в която България е много напред. Системата ни е измежду най-модерните в Европейски Съюз – с такива работят страни като

Германия, Белгия, Италия. Все страни, които другояче употребяваме като пример за прогрес, качество на услуги и най-много - бистрота при изразходването на средства.

Ето и няколко значими обстоятелства, които разкриват обстановката в елементи.

Участниците

Има няколко участника в този развой – ние, потребителите, които плащаме, компаниите, които събират пътните такси и АПИ, в чийто бюджет попадат средствата, с цел да се поддържат пътищата.

Започваме от първия участник – потребителя. Винетки плащаме всички, които имаме леки коли, до момента в който тези, които имат товарни МПС-та над 3.5 тона заплащат тол такси. Винетка можем да си купим за година или за един уикенд, съгласно нуждата ни да употребяваме пътната мрежа.

Тол такса се заплаща за маршрут. И там е помислено за удобството – тези, които пътуват постоянно, регистрират километрите с помощта с бордово устройства на МПС-то, а тези, които по-рядко употребяват пътната мрежа, задават маршрут – начална и последна точка и могат да пътуват с маршрутни карти. Системата предлага разнообразни способи за заплащане, в това число онлайн заплащания, директни дебити и зареждане на предплатени карти. Това улеснява потребителите и им разрешава да избират комфортни за тях способи за възнаграждение.

Общото сред всички способи е, че някой би трябвало да събира, обработва и обезпечава метод за заплащане на таксите за потребление на пътната мрежа електронно.

А това е доста информация, която би трябвало да се обработва в действително време. И това замества лелята с копчето и бариерата, изчакването да си платите на километрична опашка и въобще целият този запас.

Така стигаме до компаниите, които събират таксите или така наречен НДУ. Съгласно Закона за пътищата значи Национален снабдител на услуги, който реализира активност по даване на услуги за електронно събиране на пътни такси за територията на Република България. Такива в България са фирмите " Ингелигентни трафик системи “ и " Диджитол “.

Как компаниите събират пътните такси?

Компаниите, които се явяват медиатор сред потребителите и АПИ, обезпечават отчитането на пътни такси софтуерно към пътната организация и заплащат за сървъри, които да поддържат цялата комплицирана инфраструктура. Тоест – поддържат информацията за това дали сте си платили да стигнете до Пловдив и дали винетката ви е изтекла. Това се случва посредством създаване на софтуерни системи и в партньорство на доста други организации.

На процедура, без тази част от веригата " Потребител – АПИ “ процесът на отчитане, събиране и даже надзор на пътните такси е тотално неосъществим, тъй като компаниите съхраняват големите масиви от информация и осъществят динамичното й потребление. За задачата вложенията възлизат на милиони всяка година, защото с цел да се случи това са нужни сървъри, спътници, висококвалифициран личен състав и други скъпоструващи действия и запаси. Поради профилираната ниша, това е и европейската процедура – активността да се отдава на профилирани компании, които влагат в технологии и чиновници, за което получават и възнаграждение.

И тъй като, както стана ясно, българският консуматор поначало е мнителен и подлага на подозрение всичко, изключително новаторското и невидимото, доста значим е въпросът за отчитането и пътят на парите. Как от джоба на водача парите стигат до АПИ, която да ги даде за поддръжка и за нови пътища?

Кой подсигурява, че парите от пътни такси стигат до АПИ?

Данните за таксуване се изпращат в действително време от компаниите, които събират такси към АПИ. Според наредбите това става посредством интерфейс, по профилиран ISO стандарт, посредством криптирани данни. След това АПИ пресмята и връща информация за цената на дължима пътна такса за всяка една съответната тол декларация. В тях се разказва маршрутът на придвижване на дадения автомобил. Същата е процедурата и при заплащането на винетките. На процедура АПИ задължава компанията, която събира таксите да ги заплати в цялостен размер, според признатите от Министерския съвет цени за дадената услуга. Това прави невероятно отклоняването на пари от пътни такси - нито простъпка, нито с предумисъл. Той е типов за използване от всички Европейски снабдители на услуги по пътно таксуване.

Същият способ се ползва във всяка една страните от Европейски Съюз с налични GNSS системи за тол таксуване като Германия, Белгия, Италия, Полша и други Европейските специалисти я дефинират като съвременна и надеждна. Заради обстоятелството, че е основана на електронни технологии, обезпечава високо равнище на акуратност и бистрота. Един от главните козове е, че данните се събират и обработват автоматизирано, а това намалявайки опцията за човешки неточности.

Технологичните аспекти на системата разрешават бързо и ефикасно отчитане на пътни такси с точна информация за дистанцията и съответващата му такса. Освен това, данните от системата могат да бъдат тествани и оценени. По този метод те могат да се употребяват и от институции, гарантирайки бистрота във вземането на решения.

Как да подновим изтичащите годишни винетки?

Най-сигурният и комфортен метод да се възобновят изтичащите 765 хиляди годишни е-винетки през януари и февруари, е онлайн, на профилираните тол платформи, които оферират и доста спомагателни услуги като уведомяване при изтичащ период на годност или наказания, персонален профил за всички персонални и служебни коли, инспекция на валидността на винетката.

Марияна Георгиева
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР