Близо 500 ученика от 5 до 8 клас от всички

...
Близо 500 ученика от 5 до 8 клас от всички
Коментари Харесай

500 деца на открит урок „Пази детето в интернет“

Близо 500 ученика от 5 до 8 клас от всички съществени и междинни учебни заведения в Община Разград участваха в открит урок, част от обществената акция на застрахователна компания „ Лев инс “ „ Пази детето в интернет “.

Събитието се провежда по самодейност на заместник-кмета Добрин Добрев от Община Разград, Общинския съвет за наркотични субстанции и Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни, както и със съдействието на районния представител на „ Лев инс “ Иван Йорданов.

Социалната акция „ Пази детето в интернет ” е ориентирана към предварителна защита на онлайн тормоз и посягане над деца в цифровото пространство, има за цел да обезпечи отбрана за децата, както и да построи у тях умения за безвредно прилагане на интернет.

Преди открития урок заместник-кметовете Добрин Добрев и Полина Иванова се срещнаха в постройката на Община Разград с лекторите и основатели на обществената акция – някогашният шеф на отдел „ Киберсигурност “ на ГДБОП в този момент началник ИТ и „ Киберсигурност “ в „ Лев инс “ Явор Колев и Зоя Василев – народен координатор на акцията, експерт по киберсигурност началник на „ Cyber360 “. Гостите на Разград благодариха за интензивността на локалната администрация във връзка с предварителната защита на киберпрестъпленията против деца. Явор Колев акцентира, че поддръжката на общините в сходни начинания е доста значима за реализацията им.  

Събитието бе намерено от заместник-кмета Добрин Добрев, който изрази задоволство от засиления интерес към открития урок. В залата с изключение на 500 ученика участваха и представители на институции – ОДМВР, РУО на МОН, ръководителя на Районен съд-Разград Нели Генчева. „ Това демонстрира, че тематиката за киберпрестъпността против деца е сензитивна и настояща и с изключение на, че децата би трябвало да внимават, ние, възрастните и институциите, би трябвало да създадем всичко по силите си, с цел да се оправим с проблемите, провокирани от киберпрестъпниците “ – сподели господин Добрев. Той добави, че изключително в пандемичната конюнктура всички започнахме да живеем в интернет и възрастните си мислят, че децата са в сигурност, когато са в интернет в прилежащата стая, а в действителност това не е по този начин и всички би трябвало да сме деликатни, когато сърфираме в интернет.

Откритият урок стартира с 10-минутен видеофилм с историята на два случая на киберпрестъпления против деца, а по-късно Явор Колев показа презентация с главните рискове в интернет пространството пред децата и опциите за предотвратяване. Той описа образци от 25-годишната си полицейска процедура, по думите му киберпрестъпниците дебнат освен в обществените мрежи, а и в игровите платформи, поравно са жертвите сред девойките и момчетата, само че момчетата по-рядко споделят, причинителите обаче са 95% мъже. Той посъветва и децата, а и възрастните в залата, да поставят грижи за цифровата си идентичност и цифровият им облик да дава отговор на действителността, защото това може да подкрепи или да попречи и на кариерното развиване, мнозина работодатели към този момент вършат информации в интернет.

Любопитните разградски деца имаха въпроси към лекторите след открития урок, измежду които: по какъв начин се преструват на други хора нарушителите и какви санкции ги грозят при определяне на осъщественото закононарушение. Явор Колев разяснява, че макар настъпилите промени в законодателството, към момента има пропуски и наказванията за киберпрестъпления са незадоволително строги.

Явор Колев даде видеофилма и презентацията на Общинския съвет за наркотични субстанции и Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни, с цел да има опция да се показват и пред останалите възпитаници, с които те работят.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР