Близо 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори. На

...
Близо 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори. На
Коментари Харесай

Близо 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори

„ Близо 50% от българите не желаят предварителни парламентарни избори. На локалните избори имаше удостоверение за евроатлантическото болшинство “, сподели в ефира на „ Тази заран “ социологът Евелина Славкова от „ Тренд “, която се базира на прочуване направено от организацията.

Проучването на „ Тренд “ е по поръчка на вестник „ 24 часа “, осъществено в интервала сред 11 и 18 ноември посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице ” с таблет измежду 1006 души на възраст над 18 години.

Вижте каква е поддръжката за водачите на партиите в Народното събрание

„ Привържениците на ПП-ДБ минимум желаят предварителни избори. ГЕРБ-СДС са 50 на 50. Привържениците на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ желаят да има “, посочи тя.

Законодателна власт

„ Традиционно Народното събрание е с ниски равнища на позитивно отношение. Тази картина на 48-ото Народно събрание не е присъща единствено за него. Преди при съвсем всички Народно събрание стойностите са доста високи при негативно отношение и доста ниски на позитивно “, сподели Славкова

Изпълнителна власт

„ В изпълнителната власт виждаме повишение с 5% на негативното отношение – стига до 71% “, а позитивното е 20% “, сподели социоложката.

Тя напомни, че в последните дни на държавното управление на Кирил Петков негативното отношение бе към 70%, а при Орешарски също бяха такива резултатите.

По думите й всеки кабинет влиза в ръководството с по-голям бонус на доверие, само че Денков не влезнал с огромен бонус. „ Това се дължи на политическата конюнктура от последните две години. Отрицателните резултати се дължат на връзките в сглобката, които създават кавги, а не резултати. Обществото счита, че не зависи всички, които се случва в политически проект, от премиера Денков и това сигурно оказва своето въздействие.

Президент

„ При президентската институция няма особена динамичност. Цялата драма е съсредоточена върху Министерски съвет и Народно събрание. Президентът се намира в плато. Няма нещо трагично, което да се случва “, акцентира Славкова.

Електорални настройки

„ Местните избори не дефинираха победител. Традиционно в постелекторалните изследвания спечелилият получава бонус, а другите губят. Няма смяна на електоралната картина “, уточни социоложката.

Проучване на „ Алфа Рисърч “ наблюдава публичните и електоралните настройки

„ Има леко увеличение в дистанцията сред ГЕРБ–СДС и ПП-ДБ. Но това не се дължи на повишение на електоралния капацитет на ГЕБР-СДС, а на спад при ПП-ДБ “, добави тя.

 „ Възраждане “ е в плато. Те се храниха от политическата неустойчивост,а при едно устойчиво държавно управление, те няма от къде да покачат електоралния си капацитет. При Движение за права и свободи се преповтаря резултата. Българска социалистическа партия запасва резултата си, а Има Такъв Народ са на ръба за влизане в Народно събрание “, сподели тя.

„ Предстои да забележим поръчката на Делян Пеевски да се кандидатира за ръководител на Движение за права и свободи по какъв начин ще се отрази електорално на партията “, уточни Славкова.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР