Как можем да ползваме безплатен ток, дори да ни плащат

...
Как можем да ползваме безплатен ток, дори да ни плащат
Коментари Харесай

Да ти плащат, за да ползваш ток: Отрицателни цени за електричеството при слънце през деня

Как можем да употребяваме безвъзмезден ток, даже да ни заплащат тока, до момента в който пускаме пералнята у дома? За тока на свободния пазар и каква фрапантна смяна за всеки един консуматор следва - споделя Стоян Георгиев.

Електричеството в българските домове идва най-вече от АЕЦ „ Козлодуй “. Цената е контролирана. За да свети крушката, с цел да работи пералнята, ни коства 14 стотинки за мегават час денем и 6 стотинки за мегават час през нощта.

Въпреки че политиците трансферират горещия картоф и предизборно още веднъж отложиха либерализацията, не е въпрос дали, а по кое време контролираният ток ще спре.

 Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия  Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия

Тогава всеки един консуматор в България ще бъде пред изцяло новата действителност на свободния пазар на ток.

Информирани ли са обаче хората какво се трансформира за тях?

„ Неминуемо идва миг, в който всички ще би трябвало да се ограмотят по тематиката, защото това непосредствено ни бърка в джобовете “, споделя Димитър Бартов, управител на енергийна компания.

Целта е да се избегне шоково повишаване на ел. силата за битовите клиенти

Колко би коствало на хората електричеството, да вземем за пример, през последната неделя на свободния пазар? Идва краят на дневната и нощната цена. Цената ще е друга във всеки един миг.

Най-често ще е по-евтин денем, в сравнение с нощем, споделя ни Северин Въртигов, който ръководи компания, предлагаща зелена сила.

Нулевата и негативната цена идва денем, когато грее слънце, а вечер и нощем токът става два пъти по-скъп от сегашната дневна цена и четири пъти по-скъп от сегашната нощна, в случай че създадем информация на цените за последната седмица.

Това е заключението в отчет на Сметната палата до депутатите

„ Либерализацията дава опция на избор. Т.е. консуматорите на електрическа енергия и семействата ще имат опция да изберат по кое време да употребяват сила, дали да употребяват умни електроуреди, да ги настройват да употребяват в тъкмо избран часови диапазон, съгласно това какви са цените на пазара “, изяснява Северин Въртигов.

Имате избор по кое време да пуснете пералнята си, само че по кое време ще ви стане студено нямате избор. И най-често се случва през зимата и нощем, когато токът е най-скъп. И там идват сложните въпроси, свързани със свободния пазар, когато токът ви няма да идва единствено от предвидим и непрекъснат източник като АЕЦ „ Козлодуй “, а от целия микс, в това число възобновими източници, които създават не когато ви е студено, а когато има слънце и вятър.

Очакванията са, когато се излезе на свободния пазар, е, че ще се появят доста нови компании, които ще оферират гъвкави услуги.

Електрозахранването може да бъде прекъсвано по 3 часа дневно

Ако не ви се играе играта, в която да следите дали грее слънце и токът ви е безвъзмезден, или има облаци и коства четири пъти над нормалното, може да изберете снабдител, който предлага закрепени цени. И тук е въпросът какви ще бъдат тези цени. 

Само в границите на последната седмица на свободния пазар бихте могли да употребявате ток и за два пъти по-ниска, и за два пъти по-висока цена от сегашната. Въпрос на време е токът ви да и цената му да станат толкоз променливи.

Димитър Бартов е шеф на компания, когато през днешния ден продава борсов ток на бизнеса. Когато либерализацията пристигна, той ще предлага ток и за домовете на хората.

Много е тежко положението на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", съобщи служебният министър на енергетиката

При свободен пазар на тока рецесия като нашествието на Русия в Украйна през 2022 година би направила нормална сметка за ток от 100 лв. на месец. 900 лв. в месеца на абсолютния пик на рецесията от 2022-ра.

Димитър Бартов пресмята какъв брой би коствал тока приблизително през зимните месеци, в случай че излезем на свободния пазар през днешния ден. Отчита часовете с нулеви, негативните цени, само че и доста множеството часове с пъти по-висока цена на тока от сегашната контролирана.

„ Може би с към 30% над това, което битовите консуматори са плащали “, пресмята той.

Гърците постъпват мъдро и вместо нуклеарни мощности, строят газови централи, разгласи енергийният специалист

Зеленият ток става все по-голяма част от микса. Със своето свръхпроизводство, когато е слънчево и топло, и съвсем никакво произвеждане, когато е студено зимата.

Енергийната смяна за всеки един български жител ще е фрапантна на свободния пазар, който е по-дебалансиран от всеки път поради навлизането на зеления ток.

Според специалистите от енергийния отрасъл, с които разговаряхме, всеобщо българските жители са изцяло неинформирани и неподготвени да попаднат в обстановка, когато всеки час и ден електричеството ще има друга цена и за тях.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР