Близо 50 лозари от бургаска област блокираха за кратко движението

...
Близо 50 лозари от бургаска област блокираха за кратко движението
Коментари Харесай

Лозари от Бургаско излизат на протест днес (ОБНОВЕНА)

Близо 50 лозари от бургаска област блокираха за малко придвижването по пътя Поморие –Слънчев бряг. Те стачкуват поради ниските дотации за бранша и желаят оставката на управлението на Изпълнителната организацията по винарство и лозарство. 

Лозари от Поморие, Карнобат, Руен и Несебър се събраха на митинга. Със флагове и плакати те излязоха на пътя и блокираха за 15 минути придвижването на колите. От 30 на 300 лв. да се усилят дотациите за декар лозе упорстват протестиращите:

" В Европейския съюз ние сме страната с най-ниски дотации. Не може при един разход на кг грозде от един лев, лев и 10, ние да го продаваме на 50-60 стотинки. 

Горивото нарастна, трудът нарастна, препаратите нарастнаха, по какъв начин да се устояваме. Това значи, че страната ни обрича на банкрут.

Няма и работна ръка, с тези цени и на гроздето, че ние ще се откажем най-после. "

Оставката на шефа на Изпълнителната организация по лозата и виното Красимир Коев желаят лозарите:

" Има доста тежки обвързаности по места в цялата система. Като се стартира от шефа, до всички организации по места. Искаме младежи, да бъдат назначени с състезания на всички равнища. Искаме тотална промяна. "

Това не е първият митинг на лозарите, Преди 6 месеца със същите претенции те още веднъж стачкуваха.

По думите на Селим Иса, който е в Управителния съвет на Националното съдружие на българските лозари, секторът работи на загуба, тъй като разноските им на декар са доста по-високи от приходите им:

„ На всичко се подвигнаха цените, разноските също - два пъти и половина. Има в бюджета заложени едни над 30 млн. лева, които могат да бъдат разпределени в бранш, само че с цел да се излезе от рецесията би трябвало да има по 300 лв. за субсидиране. “

Лозарският бранш умира, предизвести Селим Иса. Той уточни че през последните 15 години от близо 1 млн. декара лозя в страната са останали 270- 300 хиляди декара.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР