Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“

...
Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“
Коментари Харесай

МЗХГ обеща компенсации за близо 50 000 стопани

Близо 50 хиляди стопани от секторите „ Животновъдство “, „ Растениевъдство “ и „ Пчеларство “ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. поради нарасналите разноски за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна отбрана, минерални торове, електрическа енергия, вода и горива, в резултат на пандемията. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на взаимно видеоконферентно съвещание на Консултативен съвет по отглеждане на животни и Консултативен съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, съобщи БГНЕС. На съвещанието бяха разисквани схемите за компенсиране на загуби, понесени от земеделските стопани поради COVID-кризата.

Министър Бозуков акцентира, че средствата би трябвало да бъдат разпределени заслужено. „ Раздаване на калпак няма да има “, съобщи той и разясни, че средствата се дават на сензитивните браншове за превъзмогване на икономическите последствия от пандемията.

Според предлагането, отправено към сектора, 35 млн. лв. ще бъдат ориентирани в отглеждането на животни, като с тях бъдат подкрепени 19 652 фермера. Близо 5 млн. лв. ще получат 6 285 пчелари, а към 30 млн. лв. ще бъдат разпределени сред 23 414 аграрни стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, в това число и винени лозя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронавирус пандемията удари и домашната ракия. Приходите от данък...

Средствата ще бъдат ориентирани към земеделските стопани, в сходство с настоящата „ Временна рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19 “. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.

По време на срещата бяха разисквани разновидностите на ставките за подкрепяне за разпределение на средствата по браншове. Животновъдите желаеха бюджетът, избран за техния бранш, да бъде раздаден на база на подадените заявки. Предстои по този начин отправеното предложение да бъде разисквано финално в къси периоди.

Относно настояването на Асоциацията на свиневъдите и на Асоциацията на индустриалното свиневъдство да бъдат включени към разпределението на спомагателния бюджет, министър Бозуков съобщи, че за тях и за бранш „ Птицевъдство “ са планувани в допълнение по 3 млн. лв. до края на актуалната година, с изключение на средствата, които получават за хуманно отношение на животните.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР