Близо 48 000 лева е спестило Народното събрание през март

...
Близо 48 000 лева е спестило Народното събрание през март
Коментари Харесай

Колко спести парламентът от гориво

Близо 48 000 лв. е икономисало Народното събрание през март и април от анулирани командировки в чужбина поради епидемията от ковид. Това заяви организация „ Монитор ” , базирайки се на информация от Народно събрание за харчовете.

Още преди да бъде оповестено изключителното състояние, шефката на Народно събрание Цвета Караянчева издаде заповед, с която спря пътуванията в чужбина и анулира плануваните за този интервал задгранични командировки. Наред с това бяха въведени и строги ограничения за работа в самата постройка на Народно събрание на външните лица и посетителски групи бяха спрени.

В информация на уеб страницата на Народно събрание пък се вижда, че за командировки в страната от началото на годината до края на април са изхарчени към 505 000 лв. от плануваните за годината близо 1,77 млн. лв.. За краткосрочните пътувания зад граница са изразходвани единствено към 75 000 лв. от заложените в бюджета на Народното събрание над 1,3 млн. лв..

Почти на половина са се свили разноските за гориво. Така през месеците март и април 2020 година Народно събрание изхарчило близо 62 000 лв., до момента в който за същия интервал на 2019-а обаче сумата е възлизала на близо 102 000 лв..

Автопаркът на Народно събрание се състои от 98 коли, включително микробусите и джиповете, с които се вози и охранява парламентарната шефка. Всички тези данни обаче в действителност демонстрират, че може би народните представители са спрели да употребяват персоналните си коли, с цел да пътуват по работа или из изборните си региони, а изразходваният бензин да им се осребрява от бюджета на Народното събрание, което се разрешава от правилника на Народно събрание. Аргумент за това се крие във обстоятелството, че спадът в изминатите километри от депутатите със служебните коли не е толкоз фрапантен. Така за март и април националните избраници са минали близо 200 000 километра. За същото време на 2019 година цифрата е малко над 265 000 километра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР