Близо 300 души от мюсюлманското малцинство рохинги в Мианма пристигнаха

...
Близо 300 души от мюсюлманското малцинство рохинги в Мианма пристигнаха
Коментари Харесай

Около 300 бежанци рохинги от Мианма пристигнаха днес в индонезийска провинция

Близо 300 души от мюсюлманското малцинство рохинги в Мианма дойдоха през днешния ден рано сутринта в индонезийската провинция Ачех, след 6-месечно пътешестване по море, оповестиха индонезийските управляващи, представени от Ройтерс.

Полицията в Ачех сподели, че дървеният транспортен съд на рохингите бил видян от локални риболовци на няколко километра от брега на Локсеумаве, преди да доближи плажа Уджунг Бланг малко след среднощ.

По последни данни на борда е имало 297 рохинги, като 181 от тях са дами, а 14 - деца, посочи началникът на локалната полиция Ипту Ирванся, цитира Българска телеграфна агенция.

Очаква се през днешния ден групата да бъде настанена в евакуационен център, само че следва инспекция дали измежду рохингите няма инфектирани с ковид, сподели Джунайди Яхя - началник на организацията на Червения кръст.

13-годишно момче от групата било откарано в болница с кола за спешна помощ.

Кадри от идването на рохингите в Индонезия демонстрират върволяк от дами с маски, които носят багажа си в найлонови торби, и мъже, сгушени на пода на заслон със сламен покрив.

Днешното идване на рохинги беше предшествано от идването на транспортен съд в края на юни. Тогава риболовци от Ачех избавиха над 100 бежанци рохинги, измежду които 79 дами и деца, откакто индонезийските управляващи в началото бяха заплашили да ги върнат назад.

Almost 300 refugees arrive in 's Aceh province
— DhakaTribune (@DhakaTribune)
Бягайки от гонене в Мианма и от бежански лагери в Бангладеш, от години рохингите се качват на кораби в търсене на леговище в други южноазиатски страни.

Крис Лева - директорка на плана Аракан - Неправителствени организации, която се занимава с рецесията с рохингите, сподели, че пристигналите през днешния ден пасажери са тръгнали от Южен Бангладеш в края на март или началото на април и са се насочили към Малайзия. Но управляващите в Тайланд и Малайзия ги върнали, защото граничният надзор е затегнат поради ковид.

Трафикантите на хора, които организирали транспорта им, ги разпределили на няколко съда, някои от които съумели да дебаркират в Малайзия и Индонезия в края на юни, само че неколкостотин останали в морето до нощес.

Трафикантите се обаждали на околните на пътуващите с искане да платят таксата за транспорт преди слизането на брега. Изглежда хората са били държани в морето като заложници, той като не всички са били платили, описа Крис Лева.

Almost 300 Rohingya refugees, believed to have been at sea for six months, arrive in Indonesia’s Aceh province
— TRT World (@trtworld)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР