Близо 230 000 пенсии на работещи възрастни хора се вдигат

...
Близо 230 000 пенсии на работещи възрастни хора се вдигат
Коментари Харесай

Увеличават 230 000 пенсии

Близо 230 000 пенсии на работещи възрастни хора се подвигат до края на юли след преизчисление, което Национален осигурителен институт прави служебно в изискванията на пандемия.

През юни са изплатени 150 974 пенсии в повишен размер, а през юли ще бъдат изплатени още 77 798 преизчислени пенсии, заяви пред „ Телеграф Медиа “ Ивайло Иванов, шеф на Националния застрахователен институт. Общо на преизчисление тази година подлежат към 270 000 пенсии.

Останалите към 42 000, при които се постанова по-прецизна инспекция на данните, ще бъдат изплатени след привършване на инспекциите, изясни Ивайло Иванов. Това са случаи с данни за самоосигуряващи се лица, с застрахователен стаж, положен в чужбина, с особености в стажа, като интервали с неплатен отпуск и други Преизчислението визира единствено работещите възрастни хора. Върху този индексиран размер на пенсията се наслагва и нарастването от 1 юли, без значение от месеца, в който е изплатена преизчислената пенсия, напомни шефът на Национален осигурителен институт. И добави, че пенсиите се преизчисляват единствено въз основата на осигурителния стаж, добит от лицата след пенсионирането им или след последното преизчисляване на парите им за напреднала възраст. Служебното изчисление на парите за напреднала възраст се прави от Националния застрахователен институт въз основа на наличните данни в осведомителната система и регистрите на Национален осигурителен институт, отнасящи се за осигурителните интервали до края на месец март.

Тъй като данните за март се показват от осигурителите и самоосигуряващите през април, а постъпват в Национален осигурителен институт през май, първите преизчислени пенсии станаха факт през юни, сподели още Иванов. Както преизчисляването, по този начин и изплащането на новите размери на пенсиите, се реализира поетапно при съблюдаване на открития в Кодекса за обществено обезпечаване 4-месечен период. Иванов акцентира, че главната цел на служебното преизчисляване на трудовите пенсии от Национален осигурителен институт е да се избегне трупването на едно място на доста хора, които желаят да подадат заявки. Освен, че е противоепидемична мярка, то им икономисва и скъпо време.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР