Близо 200 пловдивчани протестираха за запазването на градинката до Пешеходния

...
Близо 200 пловдивчани протестираха за запазването на градинката до Пешеходния
Коментари Харесай

Дани Каназирева се бори за опазването на парка до Новотела

Близо 200 пловдивчани стачкуваха за запазването на градинката до Пешеходния мост и „ Гранд хотел “ - Пловдив, която е застрашена от застрояване. Зелените площи в „ Кършияка “ от ден на ден понижават хората се тревожат от този факт. Събраха се близо 500 подписа в отбрана на парка, който е и единствената детска площадка в региона.

Дани Каназирева, ръководител на „ Съюз за Пловдив “ съобщи, че ще входира предложение до кмета Иван Тотев и до главения проектант на града. То планува земята да бъде отредена за 100 % зеленина, което ще подсигурява дълготрайното опазване на парка. В момента това не е направено от градската администрация и земята е предопределена за публично обслужване и жилищно строителство. Предложението се отнася за два прилежащи терена. Единият е с повърхност от 326 кв.м. и се намира на ул. „ Неофит Рилски “ 16. Той е напълно общинска благосъстоятелност и попада в парка.

„ През 2015 година има изменение на устройствения проект на парцела от Общината. Това значи, че тя има други цели за терена, евентуално застрояване “, разяснява Дани Каназирева.

Според нея, казусът може да се реши елементарно, стига да има предпочитание, защото този парцел е напълно общинска благосъстоятелност. „ Съюз за Пловдив “ оферират Общината да промени служебно подробния организационен проект и отреди парцела за озеленяване, което ще подсигурява запазването на парка.
Вторият прилежащ терен от парка е по-голям, той е с повърхност 1303 кв.м. и е в съсобственост с частно лице. Общината има 3/4 идеални елементи от него. Този терен обаче е включен в Програмата за ръководство и предписание с парцели за 2019 година, което ще рече, че Общината възнамерява да се освободи от тази благосъстоятелност.
Каназирева настоявя този парцел също да бъде предназначен за зеленина, като отреждането му да бъде заложено и в Общия организационен проект. Тъй като общината има по-голямата част от собствеността, тя би трябвало да изкупи останалата една четвърт от частното лице. Така градът ще стане притежател на целия парцел.

Трите митинга на пловдивчани против застрояването на зелените площи до Пешеходния мост, до хотел „ Санкт Петербург “ и на ул. „ Капитан Райчо “ и „ Родопи “ демонстрират, че Общината е единственият провинен за унищожаването на зелените площи.

Предложението на „ Съюз за Пловдив “ ще бъде изпрано до кмета още на следващия ден заран. Те чакат измененията да бъдат направени до един месец. В противоположен случай ще следват редица митинги и нарушение на публичния интерес.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР