Близо 200 години преди Мария Кюри да спечели Нобелова награда,

...
Близо 200 години преди Мария Кюри да спечели Нобелова награда,
Коментари Харесай

Лаура Баси първа проправя пътя на жените в науката

Близо 200 години преди Мария Кюри да завоюва Нобелова премия, се ражда Лaура Баси. Oт ранна детска възраст Баси демонстрира заложбите си и израства като една от дамите с най-остър разум през епохата на Просвещението. Тя е първата жена професор по физика в европейски университет и член на влиятелна научна академия и е считана за една от първите, които проправятпътя на в науката.

Тя е родена в Болоня през 1711 година, а фамилният доктор Гаетано Такони бързо видя огромния интерес и ученолюбието на Баси. Когато навършила 13 години, той изискал позволение от татко й да я образова по философия. Баси получи солидно частно обучение от лекаря, който й преподава по тематики като логичност и метафизика. Въпреки младата си възраст, Баси впечатлява с извънреден разсъдък.

Такони я показва на локалната общественост от учени в Болоня и скоро тя е видяна от учения архиепископ Просперо Ламбертини (бъдещият папа Бенедикт XIV). Ламбертини е прочут с това, че поддържа гения постоянно, когато усети наличието му.

Приятели и семейство убеждават младата Баси да стартира да взе участие в диспути с други учени и скоро тя става социална персона. Тя дотолкоз впечатлява учените, че те стартират да я оферират за претендент за висше обучение по философия. Съвсем скоро тя получава мечтаната степен на лекар по философия на 21-годишна възраст. Това я трансформира във втората жена в Европа, която получава степен от университет след Елена Корнаро Пископия през 1678 година

Интелигентното младо момиче е назначено за професор в университета в Болоня, където преподава физика и по този метод разрушава на пух и прахуляк отеснелите показа, като става първата жена професор по физика в Европа. Някои даже настояват, че е била първата в целия свят.

Макар да надвишава доста времето, в което живее, тя е принудена да се преценява с някои ограничавания поради пола. Например - тя има право да изнася лекции единствено когато е категорично помолена за това. Въпреки това, тя не стопира да се бори за равни условия и реализира впечатляващ прогрес за времето, в което живее.

Когато работи като преподавател Лаура Баси изиграва значима роля за въвеждането на нови предмети в образователната стратегия на университета. Например, тя е виновна за разпространяването на нютоновата физика и пионерските проучвания на електричеството в Италия.

През 1738 година тя се омъжва за сътрудник доктор и академични професор Джузепе Верати, от който има осем деца. Тя е подложена на критика поради брака си, и упрекната, че „ изследва тайните на природата с тялото си, а не с мозъка си “. За разлика от други дами по това време, тя не се стреми към познания от манастира като монахиня, а в общественото пространство като професор.

И за разлика от доста други дами, които са насърчавани да изоставят другите си занимания след брака и да се съсредоточат в дома, тя изрично споделя: „ Избрах човек, който върви по същия път на знанието и който, бях сигурна, че няма да ме разубеди да се отклоня от него. “

Няколко години по-късно тя съумява да се причисли към папската група на Бенедетините – елитна група от 25 учени – което я прави единствената жена, която е определен в влиятелното общество.

Междувременно тя, дружно със брачна половинка си, помогат на Болоня да стане център за пробни проучвания в региона на електричеството. През 1776 година тя получава изключителната чест, когато е оповестена за ръководител на пробната физика в Института за просвета.

За страдание, тя не оставя след себе си доста оповестени материали. Единствено четири от нейните публикации са били оповестени. Тя обаче си отива от този свят изживяла пълноценно живота си с огромен принос в необятното поле на науката. Тази велика персона безспорно проправ пътя на други велики мислители, които насочат взор към бъдещето - както мъже, по този начин и дами. Неслучайно сторикът Пола Финдлен написа: „ Поколение популярни учени мъже с горделивост споделят: „ Учех в учебното заведение Синьора Дотореса –академията на Лаура Баси. “

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР