Близо 2 600 флакона от препарата „Ремдесивир“, който се използва

...
Близо 2 600 флакона от препарата „Ремдесивир“, който се използва
Коментари Харесай

Получихме 2 600 флакона „Ремдесивир“ за лечение на тежки случаи


Близо 2 600 флакона от препарата „ Ремдесивир “, който се употребява при лекуването на корановирус, са доставени у нас и ще бъдат разпределени в няколко интензивни отделения. Според зам.-здравния министър Бойко Пенков те ще могат да покрият лекуването на 260 индивида в тежко положение. Той изясни още, че това значи покриване на потребностите от препарата за към 25 дни.

Очакваме да получаваме по 6000 флакона „ Ремдесивир “ всеки месец до март, сподели още Пенков. Той участва на разпределянато на лекарството измежду Регионалните здравни инспекции.

Това е първата доставка по контракта, който има България, за което държавното управление обезпечи над 21 милиона лв.. Тази доставка особено е за 2 милиона и 100 хиляди лв., която имаме сега. Тя е съразмерно разпределена по този начин, че да може умерено да покрие потребностите в границите на 25 дни, уточни още той.

Заместник-министърът на опазването на здравето изясни и при кои пациенти не се предлага потреблението на „ Ремдесивир “. Не се употребява при леки пациенти или такива, които са в доста тежко сътояние на цитокинова стихия, там има проблеми.. От Експертния съвет по анестезиология и реанимация има основана процедура, по която се прави преценка за кого ще бъде оптимално потребно лекарството. Тази процедура е изпратена на всички места в България в лечебните заведения, увери зам.-министърът.

Отделно и курсът на лекуване е явен – това са два флакона на първия ден с следващо лекуване по един флакон венозно в следвашите дни, добави Пенков.

Той уточни, че доставката, която чакат през ноември, ще бъде два пъти и половина по-голяма от октомврийската, като акцентира, че следва ритмично снабдяване всеки месец по 6000 флакона.

Бойко Пенков съобщи, че медикаментът редуцира с 4 до 5 дни болничния престой и прави малко по-леко протичането на болестта.

Ген. Венцислав Мутафчийски също разяснява по какъв начин ще се употребява медикаментът. Първоначално „ Ремдесивир “ ще бъде употребявано за тежко заболели в интензивни отделения. Той изясни, че няма по какъв начин безусловно всички пациенти да се възползват от препарата, най-малкото поради лимитираното му количество. Но, по думите му, това не е и небходимо. Защото има пациенти със едва изразени признаци, които са подобаващи за домашно лекуване. А медикаментът се употребява единствено в лечебните заведения.

Професор Мутафчийски изясни, че не може да даде точна статистика и брой на хората, на които е помогнало лекарството, като разясни: „ Цялото количество, което сме имали ние, във ВМА, към този момент е изчерпано “.

Относно това, дали ще стигнат новите доставки, той съобщи: „ Никога не стигат някои неща, само че за тежко болните това ни дава успокоение в околните дни да посрещнем идната пратка “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР