Близо 16 000 кандидата са одобрени по антикризисната правителствена програма

...
Близо 16 000 кандидата са одобрени по антикризисната правителствена програма
Коментари Харесай

16 000 души получават безлихвени кредити в кризата

Близо 16 000 претендента са утвърдени по антикризисната държавна стратегия за безлихвено кредитиране на жители. Общата стойност на утвърдените от комерсиалните банки заеми е малко над 65,7 млн. лева

Към средата на август по гаранционната стратегия, ръководена от Българската банка за развиване, към банките-партньори са постъпили 26 160 претенции, 78 на 100 от които са на лица на трудов контракт, а останалите 22% са на самоосигуряващи се. Средната стойност на заемите е над 4100 лева Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година

Партньори по Гаранционната стратегия за даване на безлихвени заеми до 4500 лв. в помощ на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19, са общо 12 търговски банки. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска, банка, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Българската банка за развиване не преглежда настояванията за заем, а включва към този момент утвърдените от комерсиалните банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
" Ще бъдат отпуснати и 200 млн. лева за чиновниците в неплатен...

Сключените гаранционни съглашения са за над 136 млн. лв., от които към този момент близо половината са контрактувани. Останалите средства остават разполагаем за осъществяване на гаранционните съглашения, за даване на гаранционни предели на други банки, както и за повдигане на лимитите на тези, които към този момент са участници в програмата, в случай че пожелаят това.

Целта на мярката е да подкрепи чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали активност в резултат на пандемията от COVID-19. Те имат опцията да получат заем до 4500 лв., отпускани едновременно или на 3 елементи от по 1500 лв.. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Kандидатите за безлихвен заем би трябвало да са били в или с прекратена активност заради пандемията. Съгласно обновените условия, искащите могат да аплайват и откакто са се завърнали на работа. Самоосигуряващите се лица би трябвало да имат най-малко 20% спад в приходите през 2020 година, като за всички претенденти важи условието за декларирани осигуровки за интервал от 6 месеца обратно.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР