Близо 130 деца и младежи между 10 и 18 години

...
Близо 130 деца и младежи между 10 и 18 години
Коментари Харесай

Завърши конкурсът за есе Дискриминацията не ти отива |

Близо 130 деца и младежи сред 10 и 18 години от цяла България се включиха в състезанието за есе на тематика " Дискриминацията не ти отива ", който е част от тазгодишното издание на младежкия конгрес " VOICE IT, мнение от голяма важност " на 20 ноември. 

С сложната задача да отличат най-хубавите есета се зае жури, в което се включиха: Мария Касимова – Моасе - публицист и дълготраен създател в разнообразни издания, Мира Баджева - ефирен водещ, публицист и издател, Иван Радев - публицист, член на АЕЖ, Цвета Брестничка - детски публицист и програмен координатор " Образование " в Асоциация " Родители ", Белла Динкова - координатор " Детско и младежко присъединяване " в Национална мрежа за децата.

И по този начин, спечелилите в състезанието за есе на тематика " Дискриминацията не ти отива " са :

1 място - Божидара Бойчева, 16 година

2 място - Принцеса Иванова, 18 година

3 място - Анелия Чернева, 11 кл.

Божидара ще получи премия – таблет и книги, а Принцеса и Анелия получават книги по желание на стойност 60 и 40 лева от нашия сътрудник - издателство " Сиела ".

От текстовете, които получихме, разбрахме, че тематиката за дискриминирането мощно вълнува децата.

Всички участници в състезанието демонстрират изчерпателност, истински мисли и хрумвания, гражданска позиция и храброст да приказват за своя персонален опит, за вътрешните страхове, разочарования и очаквания.

Удивително е по какъв начин на такава нежна възраст децата осъзнават, че хората сме неповторими, а не разнообразни, и всички, без значение от пол, раса, вяра, сме със сходни проблеми и страсти.

Впечатляващо е, че децата схващат чудесно корените и аргументите за дискриминирането, и имат вяра, че самите те няма да бъдат подвластни на предразсъдъците.

Обнадеждаващо е, че има толкоз доста деца, които освен са на позицията, че " дискриминирането не ни отива ", само че и са твърдо решени да се борят с дискриминирането.

Дискриминацията на хората с увреждания, половата дискриминация, дискриминирането на хората с друга полова ориентировка и на тези с друг етнос, е проблем, който младежите записват и схващат.

Какво разбрахме от есетата: децата виждат дискриминирането на първо място в тяхното директно обграждане и в техния персонален всекидневен опит.

Те я записват най-често, когато се срещат с неприемане на другите, с отменяне и уединяване на тези, които се отличават като обществен статус, като държание и външен тип.

Всички участници в състезанието споделят, че разликата би трябвало да се почита, че то е благосъстояние, което прави света пълностоен и забавен. По мнение на децата, хората в своята дълбока същина са сходни, а това, което ги разделя, е въпрос на предубеждения.

Много младежи показват концепцията, че дискриминирането се базира на боязън и непознаване на света на другия, а също и на персонални вътрешни страхове, и модели на образование. Отношението към себе си е фактор, който дефинира и отношението към останалите – в случай че не си търпелив към личните си особености, няма по какъв начин да си търпелив към останалите, пишат децата.

Някои от младите създатели показват непредвидена позиция към явлението – такава е да вземем за пример тезата, че дискриминаторът също е жертва: на своето обграждане, което го лишава от опцията да разшири светогледа си, на своите предубеждения, боязън и комплекси. Други виждат проблем в противоположната дискриминация – тази на дискриминираните към дискриминаторите. Трети считат, че в случай че дискриминираните не се възприемат като такива и не се самоизолират, казусът по-лесно ще се преодолее.

В множеството есета фокусът е върху следствията върху жертвите, само че най-много върху деструктивната същина на дискриминирането, която разрушава освен самостоятелни човешки животи, само че и цели общества.

Конкурсът " Дискриминацията не ти отива " сигурно ще остави диря в мисленето и държанието на всички дребни писатели и техните читатели. И за следващ път потвърди, че България има надарени деца с гражданска позиция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР