Близо 10 хиляди украински бежанци, настанени в курортите край Варна

...
Близо 10 хиляди украински бежанци, настанени в курортите край Варна
Коментари Харесай

Украинските бежанци в Албена ще останат в курорта

Близо 10 хиляди украински бежанци, настанени в курортите край Варна и Добрич, ще бъдат преместени в държавни бази и в хотели навътре в страната. Причината е нежеланието на доста хотелиери край морето да се включат в програмата на държавното управление за настаняване на бежанци, защото сумата от 15 лв. на човек за нощувка и храна не ги устройва. В " Албена " обаче всички хотели, които и сега подслоняват хора с краткотрайна протекция, са подготвени да продължат присъединяване си при новите условия.

Въпреки че сумата, която страната отпуска, не е огромна, мениджърите в комплекса " Албена " взимат решение да се включи в Програмата за настаняване на украинските бежанци. Така в курорта ще намерят заслон 550 бягащи от войната. Те са настанени в три хотела и едно ваканционно населено място.

" Решението беше мъчно, защото това, което страната дава към нас, не е доста. 15 лв. в днешно време би трябвало много рационално да бъдат изхарчени. Но ние сме в положение да оставим бежанците, които са при нас в хотелите в парковата ни зона и сме създали едно по-икономично меню, което би трябвало от една страна да удовлетвори усетите на хората, въпреки това да ни задоволи като разход ", съобщи Маргита Тодорова, шеф " Маркетинг и продажби " в " Албена " АД.

През летния сезон в комплекса ще бъдат наети 150 украинци. Повечето от тях ще работят в областта на обслужването като сервитьори, бармани, камериери и кухненски личен състав, защото за тези позициите не са изисква езикова подготовка и връзка с гостите на български език.

" Естествено имаме и разнообразни други позиции - да вземем за пример в нашите спа центрове ще работят масажисти, в болничното заведение ще работят като санитарки. Не е регламентиран моментът с техните дипломи, чакаме и този проблем да бъде решен, с цел да можем да използваме тяхната подготовка като лекари и медицински сестри. Те са със заплатите на българските чиновници, по същия метод са обществените придобивки, безусловно еднообразно. Държавата ще подкрепи и членовете на техните фамилии, компаньон, възрастен или деца с тези 15 лв. ", добави Маргита Тодорова.

Когато войната стартира Светлана Канапльова идва в България дружно със своята майка и 12-годишната си щерка. Дълги години тя е била заместник-директор в Колежа по просвета в град Николаев, където преподава пиано.

" Не разчитах, че ще мога да си намеря работа по специалността. Разбира се, търсих си нещо напълно нормално, нямах искания какво ще работя. Но имах голям шанс и срещнах прелестни хора, които ми предложиха това, което най-добре умея - да изсвирвам на пиано. Сега преговарям и на първи юни стартирам ", добави Светлана Канапльова.

Александър Халявка и неговата майка също намират заслон в един от хотелите в Албена. Тъй като е рехабилитатор, той елементарно намира работа по специалността си.

" Аз видях, че в Албена има медицински и спа център. По образованието съм доктор и теляк, обадих се и ме взеха на работа. Много съм признателен. Започвам при започване на месеца като теляк. Изключително съм удовлетворен от изискванията на живот, от храната и от заплатата, която ми предложиха ", сподели още Александър Халявка.

За да могат родителите умерено да работят, в хотелите ще бъдат открити центрове за деца от 3 до 6 години. Първият от тях към този момент отвори порти. Засега не е ясно, докога бежанците ще могат да останат в " Албена ", само че съгласно управата най-вероятно ще е до края на септември.

Надеждите на хотелиерите са до тогава да бъде открито трайно решение за устройването на украинците в страната. Но даже и войната скоро да свърши, Светлана и Александър едва ли ще могат да се приберат вкъщи, така като„ огромна част от град Николаев е опустошен.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР