Украински бежанци ще бъдат настанени временно в буферните центрове в

...
Украински бежанци ще бъдат настанени временно в буферните центрове в
Коментари Харесай

Провали се преместването на украинските бежанци от Бургас

Украински бежанци ще бъдат настанени краткотрайно в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това ще се случи с украниците, настанени в черноморски хотели, които няма къде да отидат след края на месеца,.

Втори ден продължава преместването на бежанците от морето към държавни бази навътре в страната. Потвърждава се тендецията от през вчерашния ден - с трен да пътуват по-малко хора от деклариралите интерес, а в Бургас това превозване се провали.

В един от хотелите в Слънчев бряг все още има 1500 бежанци. Два рейса повече от час чакаха 69 бежанци да бъдат преместени, само че за къде - не беше ясно нито на украинците, нито на Агенцията за бежанците. Тамара и брачният партньор ѝ Дмитрий обаче потеглят, тъй като не могат да се върнат в Украйна.

" А в този момент чакаме рейса и където ни закарат, къде, не знаем. На нас още не са ни споделили къде ще ни заведат. Не споделя, само че ние тръгваме ", сподели Тамара от Николаев.

" Вчера в Рила са ги закарали. Днес ние не знам ", добави брачният партньор ѝ Дмитрий.

Най-притеснени от неяснотата са с майките с дребни деца.

Елена: На нас никой нищо не ни е съобщил.

- Българска национална телевизия: Това безпокои ли ви?

Елена: Да, доста, тъй като съм с малко дете. Вчера, тези които отпътуваха, споделиха, че 10 км се върви до най-близкия магазин, а тук трябват памперси, храна, разбирате и за това се безпокоя. Никой нищо не споделя, нито една дума, никаква информация.

- Българска национална телевизия: Къде ще бъдат преместени хората?

Кирил Атанасов, Агенция за бежанците: Нямам визия.

- Българска национална телевизия: Защото и те нямат?

Кирил Атанасов, Агенция за бежанците: И те нямат, по този начин е, все още нямаме визия.

7 фамилии от украинците желаеха да потеглят със личен превоз, само че се отхвърлиха.

" Ние попълнихме анкети, указали сме, че ще бъде със личен превоз. Съгласни сме да потеглим по този начин, само че не знаем маршрута, а да се разхождаме напред-назад, няма смисъл, за всичко това са нужни средства ", сподели Ирина, Донецка област.



Минути преди рейсовете да потеглят от хотелите в Слънчев бряг, стана ясно, че превозването с трен се е провалило, поради многото отказали се да пътуват в последния миг и ще бъдат закарани до държавна база в Китен.

" Имаше напрежение да, тъй като до последно не знаехме къде отиват, само че всичко се оправи, както виждате, има напрежение от това, че ние ги чакаме, имахме поръчка за един брой хора, имахме поръчка за 80 индивида тук, че ще се качат, броя я виждате, че е друга ", изясни Ели Николова, представител на БДЖ.

Във Варна обстановката бе по-спокойна - 78 украински бежанци от хотели по Северното Черноморие потеглиха към държавните бази с трен.

" Отиваме в Рибарица. Разбрах, че това е планиска околност има живописни места. Благодаря на България ", сподели Альона Игорнова, Очаков.

Според доброволци организацията по преместването е неприятна.

" Никой не даваше отговори на въпросите дали има аптеки, детски градини. Те пишат в Google " Паничище " и виждат, че популацията е девет души, а надморската височина е 1386 метра ", разяснява Роман Коваев, доброволец от Варна.

В обществените мрежи към този момент се разяснява, че съзнателно се популяризира информация, която да откаже бежанците от преместването.

" Едва ли не ще ги караме в концлагери и в някакви палаткови лагери отвън града, в планини и гори, където те няма да имат никакви условия и може би по тази причина през вчерашния ден имаше по този начин един слаб резултат на първата вълна от бежанци, които трябваше да пътуват ", разяснява доцент Антон Тонев - " Продължаваме промяната ".

Очакванията са на следващия ден да има най-засилен интерес по преместването, защото програмата за настаняване изтича.

По тематиката работиха: Давид Сукнаров, БНТ-Варна
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР