Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да

...
Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да
Коментари Харесай

„Блаженият“ – дебютът на Лорина Камбурова в голямото кино

„ Блаженият “ е филм, който споделя за опита на човек да остане чист и да резервира неопетнена душата си. Той приказва за това по какъв начин би трябвало да се сражаваме за живота си и да заслужим Божието погалване. Историята на Боби „ Блаженият “ е от тези, които предизвикат размисъл. Тя е полет към предишното и сегашното и към безконечните човешки пристрастености, падения и добродетели, които съпътстват късото ни съществуване.

Макар бомбардировките над София през 1944 година да са погубили разсъдъка му, младият мъж не се отхвърля от устрема си да опази най-ценното, което има – своята душа. Животът му го среща с бъдещия президент на Съединени американски щати – Джон Кенеди, с едно належащо лекарство и с непорочната обич, за която всеки копнее, и това го трансформира вечно.

Сценаристите, построили пътя на Боби към мъчно достижимото самодоволство, са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова. Режисьор на кино лентата е Станимир Трифонов, съгласно който „ колкото по-простичко е разказана една история, толкоз по-ефикасно е въздействието ѝ върху фена “. Като „ под „ влияние върху фена “ в тази ситуация би трябвало да разбираме не облъчваници и пропагадни обработки, а по какъв начин да предадеш посланието си на другите “, сподели режисьорът в „ Артефир “.

Филмът му беше показан за първи път на тазгодишното 25-о издание на „ София филм фест “. Преди дни беше прожектиран и в памет на Лорина Камбурова. Тя и Александър Тонев, който влиза в ролята на Боби, са имената, които Станимир Трифонов желае да наложи в родното ни кино. Нещо, което той постоянно цели със своите филми – да показа новите и надарени актьорски лица.

Режисьорът споделя, че работата с Лорина Камбурова е един от най-светлите му мемоари в професионалния му живот.

„ Говоря за извънредно дарование актьорско, приказвам за извънреден човек, извънреден темперамент. Това е, както се схваща съгласно международните стандарти, дебютът на Лорина в огромното кино. В основна роля . “

По „ Блаженият “ е работено в границите на пет години и съгласно Трифонов това си проличава тук-там. Смята обаче, че в последна сметка посланието на кино лентата доближава до феновете. За това приказват самите те по време на прожекциите.

На есен се чака филмът да тръгне по кината, а и в ефира на Българска национална телевизия.

Още за сюжета на „ Блаженият “, за концепцията българското кино да се приближи до „ скока на Стефка Костадинова “ и за метода, по който фенът може да бъде зает – чуйте в звуковия файл.

Във кино лентата вземат участие още Параскева Джуколева, Стефан Денолюбов и Любен Чаталов. Продуцент е Пламен Йорданов, оператор – Кирил Проданов, а музиката е дело на Георги Стрезов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР