Благодатният огън слезе на Велика събота в храма на Гроба

...
Благодатният огън слезе на Велика събота в храма на Гроба
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

Благодатният огън слезе на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Надеждата на всички християни - Благодатният огън, слиза в Кувуклията. Това е параклисът в центъра на църквата " Възкресение Христово " над пещерата на Божи гроб.

Там се съхранява плочата, под която е било погребението на Иисус Христос. Огънят бе измолен от Йерусалимският Патриарх Теофил III.

Представители на Русенската митрополия ще го пренесат през Дунав мост към 20.00 часа. Веднага след влизането му на българска територия, той ще бъде предаден на духовници от Варна, Силистра, Попово, Разград, Тутракан и други До среднощ ще бъде публикуван и в храмовете в цялата страна. По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а повода за това е близостта на тези градове.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го считат за светилище.

Подготовката за слизането на Благодатния огън стартира в събота заран. Всяка година параклисът Божи гроб деликатно се ревизира за запалителни средства, с цел да изчезне всяко подозрение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът вършат представители на мюсюлманската общественост в Йерусалим. След това вратите се запечатват с огромна пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската черква, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По остаряла традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се приготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР