Благодарение на КОВИД-пандемията фармацевтичните концерни натрупаха такива печалби, че буквално

...
Благодарение на КОВИД-пандемията фармацевтичните концерни натрупаха такива печалби, че буквално
Коментари Харесай

Колко забогатяха фармацевтичните концерни в пандемията?

Благодарение на КОВИД-пандемията фармацевтичните концерни натрупаха такива облаги, че безусловно плуват в пари - правилно ли е това изказване? Ето какво демонстрира инспекцията на обстоятелствата.

Твърдение: Фармацевтичната промишленост натрупа рекордни облаги

Под хаштага #пфайзергейт в обществените мрежи се популяризира изказванието, че пандемията от КОВИД-19 се е трансформирала в златна мина за фармацевтичната промишленост. За " неприлични облаги на производителите на ваксини " приказва и шефът на Световния съюз на лекарите Франк-Улрих Монтгомъри. Вярно ли е?

Проверка на обстоятелствата: Твърдението е неопределено

Вярно е, че оборотите на БиоНТех и Пфайзер мощно се усилиха. Този на биотехнологичната компания от Майнц е повишен от половин милиард евро през 2020 година на повече от 17 милиарда през 2021-ва. А акциите на БиоНтех скочиха от 11 евро през октомври 2019-а на 153 евро при започване на февруари тази година.

Що се отнася до Пфайзер - за една година американският тръст е подобрил оборота си с цели 95 %. От осъществения през 2021 година оборот в размер на 81 милиарда щатски $ към 36 милиарда се дължат точно на имунизацията против КОВИД-19, създадена взаимно с БионТех.

В сянката на БиоНТех и Пфайзер добра облага е направил и швейцарският производител на ПСР и бързи антигенни проби Роше. Оборотът на фармацевтичната компания е повишен през 2021 година с 9 % до 59 милиарда евро. 28 % от този оборот се дължат на активността на компанията, обвързвана с диагностика, към която спадат и тестванията за КОВИД-19.

Вярно е обаче също по този начин, че фармацевтичната промишленост е в непрестанен напредък от 20 години насам. По данни на " Статиста " международният пласмент на лекарства се е нараснал през интервала 2001-2020 година от 390 милиарда на 1,27 трилиона щатски $.

Затова консултантската компания " ЪрнстиЯнг " преглежда растящите обороти на обособени фармацевтични компании като краткотрайно събитие. " През 2021 година оборотът от петте най-масови ваксини е възлизал на 57 милиарда $, а през 2026 година се чака той да спадне до 15 милиарда $ ", споделя за " Дойче веле " анализаторът Александър Нюкън.

За съпоставяне: оборотът от петте най-важни медикаменти против рак е достигнал 40 милиарда $ през 2021 година, а прогнозата за 2026-а е оборот в размер на 68 милиарда $.

Твърдение: Производителите печелят доста от държавните поръчки на ваксини

Медикаменти, ваксини, бързи проби - фармацевтичните компании са затрупани от поръчки. А критиците упрекват държавните управления на индустриалните страни, че по този метод оказват помощ на производителите да забогатяват с публични средства.

Арън Сири от нюйоркската адвокатска адвокатска фирма " СирииГлимстад " дефинира този бизнес модел като " полуда ". " Американското държавно управление дава на Пфайзер и Модерна милиарди, обезпечава им имунитет при увреждания или в случай че препаратите на работят, като в същото време ги популяризира гратис ", написа той в Туитър.

Проверка на обстоятелствата: Твърдението е правилно

Факт е, че пандемията коства доста пари на данъкоплатците. Фармацевтичните компании не престават да получават големи поръчки - и най-много производителите на ваксини. Само Германия е поръчала до 16 декември 2021 година 554 милиона дози ваксина за 4 милиарда евро. А за КОВИД-тестове са изхарчени 7,58 милиарда евро.

Освен това Германия се е присъединила в създаването на ваксини против КОВИД-19 с 1,5 милиарда $, които са били предопределени главно за частни компании. Данните са от изследване на Центъра за световно здраве към Висшия институт за интернационалните проучвания в Женева.

За съпоставяне да сравним милиардите публични средства за набирането на ваксини, диагностика и изследователска активност със 170-те милиарда евро за помощи по време на пандемията. Именно толкоз е похарчило немското държавно управление за подкрепяне на наранени от пандемията компании и трудещи се. Болниците пък са били подкрепени със 17 милиарда евро - да вземем за пример като отплата за неосъществени доходи от банкет на пациенти или пък за обезпечаването на повече кревати за интензивно лекуване.

Твърдение: Фармацевтичните компании ревностно пазят патентите си

Хаштагът #Ваксинапартейд обръща внимание на казуса с неравния достъп до ваксини против КОВИД-19. Британската неправителствена организация " Глобал джъстис нау " е пресметнала, че единствено от имунизацията на БиоНТех/Пфайзер е осъществен оборот, преизпълнен 7 пъти сумата, която всички държавни управления на страните с ниски приходи са дали за опазване на здравето. На този декор СЗО и доста филантропични организации упорстват за освобождение на патентите за КОВИД-ваксините.

Проверка на обстоятелствата: Твърдението е неопределено

Една част от фармацевтичните компании са изпълнили това искане. Пфайзер и БиоНТех не са измежду тях, само че те подаряват ваксини.

Шведско-британската компания АстраЗенека продава своята ваксина на цена, отговаряща на себестойността на препарата. Освен това компанията е договорила с редица разрастващи се страни непринудено лицензиране и безвъзмезден трансфер на технологията.

Американският тръст Модерна не е освободил патента на своята ваксина против КОВИД-19, само че се отхвърля да събира такси, до момента в който продължава пандемията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР