Бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са напуснали

...
Бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са напуснали
Коментари Харесай

Васил Божков напуснал България със служебен паспорт от Външно министерство

Бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са напуснали България със служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, оповестява уеб сайтът "Биволъ ", базирайки се на информация, получена от Министерство на външните работи по Закона за достъп до социална информация.

От ведомството прецизират, че Божков и Попов са имали такива паспорти и преди. Те били издадени на база писмо на спортното министерство. Паспортите са издадени на 26 август предходната година. Анулирани са на 17 февруари, близо месец откакто Божков бе разгласен за търсене. Паспортите са анулирани в деня, в който България е изпратила в ОАЕ настояването за екстрадици на двамата.

Към момента на хазартния необут, който бе арестуван в Обединените арабски емирства, са повдигнати 11 обвинявания, включително за управление на незаконна група, за насила, за изнудване, за опит на рушвет на длъжностно лице и за подбуждане на закононарушение по работа. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

Лотариите на Божков желаят банкрут

Фирмата, посредством която Васил Божков контролираше приходите и разноските на "Национална лотария " - "Ню Геймс ", публично изиска да бъда оповестена в неплатежоспособност. Молбата на сдружението е подадена в Софийския градски съд на 27 февруари, а на 28 февруари 2020 година - с предписание на съда - е формирано дело.

На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на най-малко две негови компании, посредством които се държат контролните пакети в "Ню геймс " (организаторът на "Национална
лотария "), "Евробет " (което има конкурентната "Лотария България " и предлага онлайн числови игри), а също и сдружението - притежател на самолета на Божков. Основанието е хипотетични обществени вземания. Запорите лимитират опциите на Божков да се разпорежда с дяловете си, само че не водят до лишаване на собствеността.

В средата на февруари посредством промени в Закона за
хазарта лотариите на Васил Божков останаха без лиценз и изгубиха правото си да популяризират лотарийни билети.

Търговците на билети се жалват на Борисов

Над 20 хиляди дребни търговци на тютюневи произведения от цялата страна ще търсят от премиера Бойко Борисов решение на проблемите си, произлизащи от смяната в Закона за
хазарта. Търговците са закупили билети от Националната лотария на обща стойност сред 40 и 50 млн. лв. и след отнемането на лиценза на хазартното сдружение търпят финансови вреди поради невъзможността да продадат талоните си. На конференция в четвъртък от Българската асоциация на търговците на тютюневи произведения (БАТТИ) оповестиха, че ще упорстват институциите да намерят метод, по който да им бъдат възобновени парите от сдружението, останало без лиценз след изменението в закона.

Според БАТТИ Националната
лотария би следвало да поеме финансовата тежест на произлизащите от закона последствия, а не дребните търговци да бъдат наказвани за нечии непознати неуредени сметки. Асоциацията се обръща в отворено писмо към Борисов с молба да предприеме дейности, които да уредят тези основни в народен проект търговски връзки. От БАТТИ са организирали петиция, която е подписана от 927 търговци от над 100 обитаеми места.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР