Бизнесът загива, вихри се инфлация, полиция влиза в университета, болниците

...
Бизнесът загива, вихри се инфлация, полиция влиза в университета, болниците
Коментари Харесай

Анастас Герджиков към Румен Радев: Слезте от облаците

Бизнесът умира, вихри се инфлация, полиция влиза в университета, лечебните заведения са цялостни, разгласи професорът
В първи и единствен спор в края на предизборната акция за президент, един против различен се изправиха Румен Радев и Анастас Герджиков.

“Вярвам, че ще има кабинет, че най-спешното е да има постоянен кабинет”, съобщи претендентът за президент Анастас Герджиков.

“Цената, с която може да бъде реализирано, би трябвало да бъде деликатно премерена”, пожела Румен Радев.
“Тази дума - обединител, не произлиза от мен, а от конституцията”, сподели Анастас Герджиков в отговор на въпрос за профила на претендента, който Движение за права и свободи разказа, че ще поддържа. “Г-н Радев, не се ли разпознавате и вие в това описание”, попита проф. Герджиков. “В конституцията няма изписана думичката обединител, а съгласно нея президентът въплъщава единството на нацията”, отвърна Румен Радев.

Действията на Министерство на вътрешните работи

„ Когато говорите за прокуратурата при предходната власт, се сетете какво прави Рашков през днешния ден. Днес Министерство на вътрешните работи са били в СУ и през вчерашния ден. Това е прекомерно. Слезте от облаците, стъпете на земята. Вижте какво вършат МВР”, съобщи проф. Анастас Герджиков.

„ Министерство на вътрешните работи работи само по сигнали. Това че се притискат купувачите на гласове и го приемате като принуда... Порочно е да се купуват гласове. Хората всеобщо одобряват”, отбрани Бойко Рашков Радев.

Герджиков изясни, че Рашков е насъсквал хората, които стачкуваха пред турското посолство с подправена вест.

За нова конституция

“Виждаме, че конституцията по някакъв метод ви пречи, само че би трябвало да забележим вашия план дали ще я отменяте, прикани още Герджиков. Няма потребност от президентска република”, добави той.

“Имаше план, написан за една нощ от ГЕРБ и той беше срам”, подсети Радев. “Има план, който не е мой, а е на необятен кръг от специалисти. Той касае разширение на гражданските права, достъп до конституционно правораздаване, разширение на ролята и пълномощията на локалната власт. Но аз не мога да си разреша да импортирам този план в нестабилен парламент, чакам да се образува устойчиво мнозинство”, добави той.

За инфлацията, бизнеса и ограниченията

“Българският бизнес загива”, предизвести проф. Герджиков. Той сложи и въпроса за растящата инфлация. Собствениците на компании сега са принудени да редуцират служащи, да вдигнат цените на производството си или да фаилрат. Вашето служебно държавно управление можеше да спре износа на ток, с цел да се контролира цената на електрическата енергия. Всички артикули - олио, зеленчуци, съществени храни, към този момент са с нараснали цени, това са действителните проблеми.

“Не би трябвало да спекулираме с инфлацията, тя се вихри на всички места по света. Инфлацията е подбудена от повишение на цените на горивата и тока”, сподели Румен Радев. “Чух, че имате избавителен проект с доста ограничения, само че по този начин и не го намерих”, обърна се той към проф. Анастас Герджиков.

“Още през лятото можеше да създадем няколко неща”, отговори Герджиков. “Аз бях показал кривата, и при електрическата енергия, чиято цена се беше нараснала пет път и половина, и при газа с увеличена цена три пъти и половина. Тази крива стартира от януари, усилва се пет пъти и половина, само че през септември към този момент е ясно, че има нарастване 2-3 пъти. През септември, когато се актуализираше бюджетът, можеше да осигурим средствата за компенсацията на бизнеса. Ако не бяхме забавили Плана за възобновяване и резистентност, можеше и оттова да получим средствата, които са ни нужни. Ако бяхме поискали известия, можеше да даваме държавна помощ на компаниите, нито едно от тези неща не се случи”, уточни Герджиков.

“В България има енергийно небогати хора. Служебното държавно управление разшири техния обсег и те си получиха парите още септември, декември ще получат още пари”, отвърна Радев.

“Трябваше да осигурим тези пари в точния момент, бизнесът не е получил тази компенсация”, отговори Герджиков. “Тези ограничения са измислени небрежно на масата, изпуснахме коронавирус рецесията, в този момент става същото. Ще се хванем за главата и изпадаме в кризи”, добави той.

Здравната рецесия

Румен Радев, и Анастас Герджиков оповестиха, че имунизирани против COVID-19.

“Днес данните, оповестени от организация Ройтерс, демонстрираха, че България е на първите места по спад на заразените”, съобщи Радев.

“Аз не съм склонен с розовата картина - задоволително е да забележим умрелите и какъв брой цялостни са лечебните заведения. Не подготвихме лечебните заведения, отказахме се от финансирането на лекарите на първа линия. Аз не мога да предложа нищо за нещо забъркано преди 6 месеца през лятото”, отговори проф. Герджиков. “Зелен документ - да, не е прелестен, само че това е независимост на избор”, съобщи Румен Радев.

На думите на Радев, че парите на медицинските експерти били увеличени и лечебните заведения са подсигурени, Герджиков репликира: „ Призовавам ви да слезете от облаците. Нито е правилно че има пари за медиците, нито че има консумативи. Това го чуваме от тях. Сравняваме интервал с различен, в който нямаше ваксини.”

Позицията за Северна Македония

Проф. Анастас Герджиков се разгласи за опазване на актуалната политика по отношение на районен съд Македония.

„ Единственото, което чакаме от тях е да съблюдават Договора за добросъседство. Очевидно има някакъв проблем в отсрещната страна”, сподели той и отбрани историческата комисия, обяснявайки, че тя не е единствено за история, а за обучение и за това младите да не се насъскват с учебниците против България.

Според Радев е учудващо за какво продължава някой да спекулира с позицията му при изискване, че я е споделил и е била необятно отразена в медиите.

„ България не може да каже „ да” преди да се съблюдават правата на сънародниците ни и да се продължава с дебългаризацията”, сподели Радев.
Доц. доктор Антоний Гълъбов, политолог, пред „ Труд”: Радев бе доста раздразнителен, проф. Герджиков сподели уравновесен облик


Радев беше очевидно по-слаб. Много раздразнителен, губеше доста време първоначално и до момента в който проф. Герджиков поддържаше постоянен темп и успяваше да стартира тезите си, на Радев му личеше доста, че се усеща дискомфортно в този спор.

Нещо, което бе несъмнено и даже предстоящо, тъй като през всичките тези години той избягваше диалози и с публицисти и с политици. Така че, безусловно обективно видяно, този спор бе извоюван от проф. Анастас Герджиков.

На феновете евентуално направи усещане извънредно агресивното държание на Радев. Дори на моменти на него му избиваха петна, губеше равновесие. В това отношение проф. Герджиков сподели един доста по-спокоен, доста по-балансиран облик.
Доц. Татяна Буруджиева, политолог: Битката в неделя ще е забавна


Добър спор се получи, беше доста забавен. Заслужаваше си да го чуем. Хубаво щеше да бъде по този начин да беше и цялата акция. Кандидатите за президент говореха за по-широка аудитория от тази, която визираха в границите на акцията. Успяха да спорят задоволително интензивно, само че се видя, че имат близки позиции по доста значими въпроси. Което демонстрира, че борбата в неделя ще бъде забавна и се надявам този спор да е оказал помощ за това.
Доц. Стойчо Стойчев, политолог: Дебатът ще остане без значение


Добре се оправиха и двамата, съгласно мен. Балансирани позиции, Радев явно се е готвил. Но неналичието на по-крайни позиции ще докара до това, че дебатът ще остане без значение. Няма какво доста да спечелим от него. Иначе като визия, като изявления, стоят доста добре и двамата. Очевидно ще имаме добър избор в неделя сред двама положителни претенденти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР