Бизнесът в Банско е в положение на локдаун, въпреки че

...
Бизнесът в Банско е в положение на локдаун, въпреки че
Коментари Харесай

Молбата на Меркел все пак удари туризма в Банско

Бизнесът в Банско е в състояние на локдаун, макар че наложените ограничаващи ограничения не засягат хотелите и ски зоната над града. Положението стана още по-тежко след предлагането на немския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след коледно-новогодишните празници. Това провокира лавина от анулирани резервации за декември. Курортът през днешния ден наподобява по този начин, както през март, когато беше наложена обсада на града, съобщи БНР.

Повечето хотели не смеят да отворят. Едва ли ще работят и локалните ски учебни заведения, тъй като нямат финансова опция да платят на концесионера цената от 6000 лв. на сезонна карта за всеки ски инструктор.

Хотелите в Банско и региона са подготвени за зимния сезон, а в планината към този момент вали сняг. Туристите обаче ги няма. Последната заповед на здравния министър затвори освен заведенията в града, само че и заведенията за хранене към хотелите. Това докара до всеобщ отвод на резервации. От Съюза на туристическия бизнес изпратиха незабавно писмо до отрасловия си министър с молба заведенията за хранене да работят единствено за гостите на хотелите. 

Надеждата за зимен сезон напълно изтъня след предлагането европейските курорти да не отварят до януари. Това докара Банско до на практика локдаун, за който най-силният зимен месец постоянно е бил декември, споделя Малин Бистрин, ръководител на Съюза на туристическия бизнес: „ Имаше поръчки от Турция, от няколко балкански страни, от България “.

Ски учебните заведения също пресметнаха, че ще изгубят минимум, в случай че не работят. Извън учебното заведение на концесионера в Банско има още няколко локални, в които работят и се препитават към 120-130 ски инструктори. За да работят в планината, в случай че това въобще се случи, те би трябвало да платят на концесионера над 720 хиляди лв.. Цената на сезонната карта е непостижима за тях. Благовест Обецанов: „ Единственият поклон, който ни направиха, е разсрочено заплащане. Но нашето ски учебно заведение няма нито една резервация. Няма резервация за нашата услуга. Около 60% от нашите ски учители са локални. Нашите клиенти най-вече са чужденци. Много хора ме питат - сезон ще има ли. Сезон постоянно ще има, туристи няма да има, хората ги е боязън от пътешестване. Трудното занапред следва “.

Изправен пред действителната заплаха сезонът да бъде провален, туристическият бизнес изрече на глас и сериозния укор към страната, наложила прекомерно късно по-строгите ограничения. Малин Бистрин: „ Упрекът е, че ограниченията закъсняха. Това трябваше да стане на 1 ноември. А в този момент, вместо коледни бонуси, би трябвало да давам заповеди за редуциране. Сезонът е сакат в най-активния миг “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР