Бизнесът ще получи компенсации за високите цени на електричеството и

...
Бизнесът ще получи компенсации за високите цени на електричеството и
Коментари Харесай

Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април |

Бизнесът ще получи обезщетения за високите цени на електричеството и през април, заяви министър председателят Кирил Петков след срещата с работодателските организации у нас.

" Всички сме изправени пред невиждана рецесия - войната в Украйна, цените на газа, цените на електрическата енергия. Всички осъзнаваме, че огромна част от факторите са външни и България сега е в средата на една съвсем съвършена стихия ", съобщи още министър председателят.

Премиерът даде обещание, че бизнесът ще може да подписва дълготрайни контракти за електричество. 

На срещата участваха и министрите на енергетиката Александър Николов и на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Енергийният министър разясни, че параметрите на механизма за обезщетения ще бъдат разисквани до края на седмицата. До края на април пък се чака да бъде направен нов механизъм за подкрепяне на стопанската система.

Корнелия Нинова пък съобщи, че " без постоянна стопанска система няма по какъв начин да излезем от рецесията ".

" С всички вероятни законови средства ще подпомогнем българската стопанска система, тъй че предприятията да продължат да работят без да редуцират хора. "

Цената на олиото

Министър-председателят разяснява съботните опашки за олио в страната. Той съобщи, че държавното управление следи наличностите на всички хранителни артикули, за които се твърди, че могат да изчезнат.

" Не се поддавайте на суматоха, не се поддавайте на Фейсбук, няма да свършат тези артикули. Да, знаем, че цените се качват, само че те би трябвало да се качват на база на инфлацията, а не с пъти. Избягвайте суматохата, с цел да не даваме опция на спекуланти да ловят риба в мътна вода . "

Той добави, че вицепремиерът по стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова следи всички цени.

" За страдание, за нашето държавно управление се оказва, че огромните проблеми, които не са се решавали в последното десетилетие, би трябвало да ги решим в този момент за 90 дни (...) Те 10 години са имали късмет да структурират нещата, а нищо не са създали. Ние сега гасим пожар след пожар. Навсякъде е продънена системата, (...) в същия миг чуваме изявления от рода " За един ден ще реша всичко. " А къде бяхте последните 10 години? Защо не сте ги решили? Защо ние в този момент за 90 дни би трябвало да оправяме всичките Ви бакии? Да, запретнали сме ръкави и ще ги оправим, само че не, просто е безумно безочливо да се чува този вид диалози и пиар на гърба на хората. Точно поради този вид изявления сега имаме всички тези спекулативни рецесии. "  

Премиерът се обърна и към обществото:

" Моля всички жители, умерено действайте, ние координирано работим. Няма да останете без артикули. Ще внимаваме да ограничим резултата върху инфлацията, доколкото е допустимо и не се поддавайте на подправени вести. "

Вторият диалог със Зеленски

Кирил Петков разяснява и вчерашния втори диалог с президента на Украйна Володимир Зеленски. Той съобщи, че Зеленски е помолил за всякаква помощ. Той е помолил за поддръжка от България за европейското бъдеще на Украйна. По думите му президентът на Украйна е благодарил на българското държавно управление за изпратената до този миг филантропична помощ, както и за поддръжката за идващите майки и деца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР