Бизнесът първи и много ясно усети повишението на лихвите по

...
Бизнесът първи и много ясно усети повишението на лихвите по
Коментари Харесай

Удар под кръста: Кредитите за бизнеса поскъпнаха

Бизнесът първи и доста ясно усети покачването на лихвите по заемите в резултат на увеличената от ЕЦБ съществена рента. Това излиза наяве от следващия тримесечен преглед на Българска народна банка. Той обгръща месеците юли, август и септември. Сега наклонността е още по-видима. 

В края на третото тримесечие на годината в бранша на нефинансовите предприятия е регистрирано значително покачване на лихвените проценти по отношение на август 2022 година – със надлежно 22 базисни точки до 2.71% за заемите в левове и  със 108 базисни точки до 3.20% за заемите в евро.

" Наблюдаваната динамичност най-вероятно отразява почналото покачване на лихвените проценти в еврозоната, което заради режима на паричен съвет в България се придвижва относително бързо към лихвените проценти на междубанковия паричен пазар и към лихвените проценти по новите заеми в страната ", разясняват от Българска народна банка.

По-високите лихви за бизнеса към този момент дават отражение върху капиталовата интензивност на компаниите.  През второто тримесечие на 2022 година разноските на компаниите за вложения в действително изражение продължиха да се намаляват на годишна база, вследствие на което частният бранш имаше значителен негативен принос за регистрирания спад на общите за стопанската система вложения в главен капитал. По тип на активите понижението на вложенията беше всеобхватно, като максимален негативен принос имаха вложенията в строителство (извън жилищни сгради) и в машини, съоръжение, регистрират от Българска народна банка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР