Бизнесът и работодателските организации продължават да търсят решение за това

...
Бизнесът и работодателските организации продължават да търсят решение за това
Коментари Харесай

Трябва ли да се ореже майчинството?

Бизнесът и работодателските организации не престават да търсят решение за това какъв брой дълго би трябвало да бъде майчинството. Всичко това отваря и тематиките за загубата на трудови привички, само че и дефицита на детски заведения и гъвкаво работно време за майките, които желаят да се върнат към работния развой.

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара този въпрос има доста аспекти - демографски, законодателен и чисто човешки.

"Позицията на БСК не е обвързвана с отнемането на правата на майките. Ние целим да се употребява годишният отпуск по предопределение - а точно за психическа и физическа отмора от работата. Не става въпрос за продължителността на майчинството. Става дума, че до момента в който тече майчинството, да не се натрупва заплатен годишен отпуск ", означи пред Bulgaria ON AIR Саръиванова.

По думите ѝ ролята на страната е да обезпечава детски градини и ясли за децата.

Чавдар Христов от КНСБ обаче е сигурен, че никой специалист не е питал майките и техните организации за това какво мислят те по този въпрос.

"Сегашното законодателство дава опция на майката 2-рата година да прекъсне своето майчинство и да тръгне на работа. Майките губят подготовка - само че това е тяхно решение. Законодателството дава еластичност ", твърди Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че нищо не пречи на бизнеса да вземе казуса в свои ръце и да стартира да прави всеобщо детски градини и ясли, с цел да улесни значително своите чиновници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР