Бизнесът да покаже, че няма спекулаХората, които държат големи суми

...
Бизнесът да покаже, че няма спекулаХората, които държат големи суми
Коментари Харесай

Търговците първи да сложат две цени

Бизнесът да покаже, че няма далавера Хората, които държат огромни суми левове в брой, да ги вкарат в банка. Така доста по-лесно ще бъдат обърнати, споделя Любомир Каримански, консултант на финансовия министър Росица Велкова
 

- Господин Каримански, 48-мото Народно заседание не съумя да одобри три значими закона, свързани с влизането ни в еврозоната на 1 януари 2024 година - измененията в Закона за ограниченията против изпирането на пари, Кодекса за застраховането и Търговския закон. Фатално ли е отлагането им за идващия парламент?
-->
- Тези три закона, които не бяха признати, които са извънредно значими за еврозоната, приемането им бе сложено като изискване. Новият парламент отначало би трябвало да ги прегледа. А дотогава на нас като държавно управление и страна ни остава опцията да преговаряме и да убеждаваме ЕЦБ в конвергентния отчет за тези три закона да ни се даде пролонгация поради политическата обстановка у нас.

- Ако получим зелена светлина за еврозоната от началото на 2024 година се чака шест месеца по-рано цените да се афишират и в евро, и в лв.. Вие направихте предложение това да стане още по-рано. Защо?

- Казах го като предизвикателство към бизнеса и неговата корпоративна и обществена отговорност. Магазините могат да го създадат в името на потребителите, тъй че хората да свикнат, че 1,95583 е курсът на лв. към еврото и да няма спекулации. Искам те оптимално да се избегнат, тъй като ние сме доста податливи на такива неща. Казвам го като предварителна защита и положително желание, с цел да може на бизнеса, който е обвързван с търговията, да му бъде по-лесно и на следващия ден и хората да му имат вяра, че няма спекулации в цената, че няма скрита разлика и така нататък Това е от изгода на всички.

- От финансовото министерство обмислят да ангажират държавни институции като Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/, Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и Национална агенция за приходите да управляват и спекулативното повишаване при приемане на еврото. Как може да стане това?

- Национална агенция за приходите не може да следи цените. Това може да създадат КЗП и Комисия за защита на конкуренцията. В нормата, която е за отбрана на потребителите, и в Закона за защита на конкуренцията би трябвало да се дадат по-разширени пълномощия, фокусирани точно в спекулативните цени и метода, по който може да бъде следена спекулата в България.  Тези комисии и в този момент имат някакви благоприятни условия, само че пълномощията им могат да бъдат доста по-разширени законово. Това е още едно желание, което може да се реализира посредством Народното събрание. Но, несъмнено, това не е спънка към еврозоната. По-скоро дано заинтригуваните от страна на бизнеса да си изиграят ролята за това, че поддържат пътя към еврозоната и да създадат нещо в допълнение.

- В мнението на АББ към концепцията на финансовото министерство за закона за еврото има предложение левовете над избран предел да бъдат сменяни в евро против избрана такса. Банките желаят тази такса да бъде позволена в избрани случаи и през първите 6 месеца след въвеждането на еврото, когато обмяната би трябвало да е безвъзмездна.

- Това ще се реши с приемането на закона за еврото. Той занапред би трябвало да мине през публично разискване.

- Един от разновидностите на банките е такса да има при обмяна на суми над 10 000 лв., колкото е таванът за разплащане в брой. Тогава може да излязат пари в брой, за които споделяме, че хората държат под дюшека.

- Не е инцидентно, че и в Хърватия е имало такава такса. Въпросът е хората да осъзнаят, че парите им могат да бъдат вкарани в банките и обръщането от левове в евро да стане автоматизирано. Не е нужно тези, които държат огромни суми в брой, до последния миг да чакат и да не ги вкарат в банките. Точно за това е нужна информационната акция, хората да са осведомени по какъв начин процесът може да мине най-леко за тях.

- Вашата рекомендация е, в случай че човек има доста пари в брой, да ги вкара още преди 1 януари в банка. Но в случай че парите са от сивата стопанска система?

- Всеки човек има банкова сметка. Ако приходите му са от сивата стопанска система - ще си заплати налозите. Не знам дали ще има банкова такса или не, не съм и в работната група по справедливи аргументи. Но хората, с цел да са спокойни, би трябвало да знаят, че доста по-лесно ще стане обмяната на парите им от левове в евро, в случай че те са в банката. Дори и един месец преди датата на влизането да ги вкарат в банката, само че да го създадат, с цел да бъдат автоматизирано обърнати и да нямат спомагателни грижи. Всичко би трябвало да е умерено, няма потребност от спомагателен стрес. Със спокойствието и с увереността, с които приказваме, с метода, по който обясняваме простичко на хората какво да създадат, аз съм сигурен, че те ще схванат всичко.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР