Бизнес климатът в България се подобрява през май, след като

...
Бизнес климатът в България се подобрява през май, след като
Коментари Харесай

Българският бизнес е по-оптимистичен за бъдещето

Бизнес климатът в България се усъвършенства през май, откакто от началото на годината индикаторът остана запазен и нарастваше гладко. Оценката за подобряването на икономическата среда у нас към този момент доближава 4 пункта като през април тя беше единствено 0.7, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Ръст на индикатора е регистриран във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги. Според мениджърите от всички сфери най-големият проблем пред бизнеса сега е несигурната икономическа конюнктура.


Строителство
Нагласите в бранш строителство са най-положителни от началото на годината като индикаторът нарства с 8.4 пункта по отношение на предходният месец. Причината е, че строителните бизнесмени дават по-оптимистични оценки и упования за бизнес положението на предприятията. Мненията им за строителната интензивност през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца също са положителни. По отношение на продажните цени мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца. От сектора споделят, че главните спънки за развиването на бизнеса не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицита на работна мощ, като през последния месец се следи понижение на отрицателното въздействие на първите два фактора.
Промишленост
Общият индикатор „ бизнес климат в индустрията “ се покачва с 1.9 пункта, което се дължи на позитивните оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за индустриалната интензивност през идващите три месеца. Относно продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи активността в бранша остават несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, посочени надлежно от 51.8 и 33.4% от предприятията.
Търговия на дребно
Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ се усилва с 4.7 пункта от 2.3 през март. Нагласите нагоре се дължат на усъвършенстваните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на компаниите. Прогнозите им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-позитивни. Очакванията на търговците на дребно по отношение на продажните цени се резервират като и през идващите три месеца са в посока на нарастване.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора остават главните проблеми за активността на предприятията. През последния месец нараства негативното влияние на фактора „ дефицит на работна мощ “, който измества на четвърто място усложненията, свързани с незадоволителното търсене.
Услуги
През май съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ се повишава с 3.2 пункта, откакто през април беше регистрирано понижение. Причината са удобните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко усъвършенствана, като и упованията за идващите три месеца са оптимистични. В съпоставяне с април нараства делът на мениджърите, които плануват продажните цени в бранша да се покачат през идващите три месеца.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР