Бившият заместник-директор на турската държавна банка Халкбанк Мехмет Хакан Атила

...
Бившият заместник-директор на турската държавна банка Халкбанк Мехмет Хакан Атила
Коментари Харесай

Турски банкер е виновен за заобикаляне на американските санкции срещу Иран, реши съд в САЩ

Бившият заместник-директор на турската държавна банка " Халкбанк " Мехмет Хакан Атила бе приет през днешния ден за отговорен по обвинявания, че е оказал помощ на Иран да заобиколи американските наказания, предадоха " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ". Присъдата може да бъде обжалвана.

Американските прокурори упрекваха Хакан Атила, че е работил дружно с турско-иранския търговец на злато Реза Зараб и други лица, с цел да помогне на Иран да избегне американските наказания посредством противозаконни преводи със злато и храни. Случаят обтегна връзките сред Турция и Съединени американски щати. Атила пледира почтен и Халкбанк отхвърли всякакво присъединяване в противозаконни преводи. Само той и Зараб бяха задържани, само че американските управляващи са повдигнали обвинявания на още седем души.

Зараб се смяташе за основния обвинен, до момента в който не се призна за отговорен. Тогава се съгласи да сътрудничи на американските прокурори и се трансформира в очевидец по делото, разгневявайки управляващите в Турция и обвинявайки политици на най-високо държавно равнище в страната, че са свързани или са знаели за схемата, в това число президента и някогашен министър председател Реджеп Тайип Ердоган.

Хакан Атила бе приет за отговорен от правосъдно жури в Ню Йорк. Процесът против него там се води четири седмици. По време на правосъдните съвещания очевидци описаха корупция във висшите равнища на турското държавно управление. Според журито той е отговорен по пет обвинявания, сред които и скрит план за отбягване на глобите, само че не и това за пране на пари.

" Хора на Гюлен са забъркани в процеса "

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган към този момент дефинира процеса като американски скрит план за шантаж и за очерняне на неговата страна. В " Туитър " турският вицепремиер Бекир Боздаг написа, че решението няма правна стойност и нарушава интернационалното право, както и че е доказателство за съдействието на Съединените щати и техните Централно разследващо ръководство и Федерално бюро за следствие с мрежата на Фетхуллах Гюлен - живеещия в Съединените щати ислямски свещеник Фетхуллах Гюлен, който Турция упреква за несполучливия опит за прелом през лятото на 2016 година

В четвъртък турското външно министерство, представено от " Ройтерс ", сподели, че решението на съда е " незаслужено " и съставлява интервенция във вътрешните работи на Анкара. Институцията счита още, че процесът се е основавал на подправени доказателства и че в него са се замесили лица, свързани с Гюлен.

Турската " Халкбанк ", за която преди този момент работеше Хакан Атила, от своя страна разгласи, че всички нейни преводи са били " транспарантни " и " открити " и че тя отсега нататък ще работи за по-добро съблюдаване на интернационалните регулации. Банката акцентира, че не е била страна по процеса и че решенията на съда не засягат активността ѝ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР