Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който сега ръководи Управителния

...
Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който сега ръководи Управителния
Коментари Харесай

Цветанов: Служебен кабинет може да проведе по-честни избори, отколкото биха били сега

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в този момент управлява Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност, разяснява политическата рецесия в страната, митингите и конфликтите, до които се стигна през вчерашния ден.

" Ситуацията, в която се намира страната - институционална и политическа рецесия, води до тежко опълчване. На вчерашните митинги имаше избрани групи, които бяха и провокатори, сътвориха друго чувство за митинга. Целта беше да се неглижира демократичната общественост на образованите, на хората, които желаят смяна, и на хората, които са излезли непринудено и желаят да поддържат справедливостта и смяната на обстановката, която има през днешния ден в страната ", съобщи той в изявление за БНР.

" Полицията трябваше самостоятелно да изведе от митинга провокаторите и по този метод щеше да се отслаби напрежението. Трябваше да има изпреварваща информация за сходни групи от хора, които ще отидат и ще вземат участие в този митинг, тъй като те никога нямаше да изразят своите демократични възгледи по метод, по който го вършат интелигентните, образованите и младежите на митинга ", сподели още ексвътрешният министър в предаването " 12+4 ".

" Управляващите са в най-благоприятната обстановка от създалата се през вчерашния ден ескалация на напрежението , тъй като и през днешния ден виждаме позицията на българския парламент и категоричността да не се подава оставка. Тези вълнения, които станаха нощес, са задоволително мощен претекст да се резервира стабилността на страната ", добави Цветанов.

Той счита, че с обръщението си към депутатите президентът е посочил, че няма да има разговор, а демонстрацията, която е направило ръководещото болшинство, напускайки пленарната зала, демонстрира, че и те ще употребяват същия метод по отношение на президентската институция.

" Това е главната цел на днешното ръководещото болшинство и на статуквото - опазване на властта в границите на този парламент , изкарване на цялостен мандат на държавното управление и осъществяване на постоянните избори от настоящето ръководство ", акцентира Цветанов.

Според него да се трансформира Изборния кодекс 3-4 месеца преди провеждането на постоянни избори е " огромна неточност, тъй като изпълнителната власт не съумява да извърши уговорките си за гарантиране на изборния развой, изключително с машинното гласоподаване ".

" Затова постоянно в 12 без 5 желаят да трансформират изборното законодателство, с цел да се оправдаят с някакви други механически проблеми ", разяснява още той.

Това, което сега витае в обществото и е оценка на демократично мислещите жители съгласно Цветанов е, че доверието в легитимността на сегашната власт и доверието в легитимността на държавното управление да организира почтени избори с всеки минал ден понижава.

Бившата дясна ръка на премиера Бойко Борисов съобщи, че има терзания за честността на изборния развой.

" Затова би трябвало да има някаква гаранция, че изборният развой ще бъде почтен, ще бъде транспарантен и може би по тази причина фактически един длъжностен кабинет би могъл да организира едни почтени избори, или най-малко по-честни от тези, които биха могли да бъдат извършени в този момент . Усещането е такова в обществото, на база тази ескалация и пазенето на властта непременно. "

Заявените позиции на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи вършат невероятно да има консенсус за нова Конституция и привикване на Велико национално заседание, уточни Цветанов.

" За всички стана ясно, че всичко това, което се прави сега, то е единствено с цел да се отклони вниманието , да се удържи мандата и да се стигне до провеждането на постоянни избори в този кабинет и с изискванията, които те желаят да наложат. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР