Бившият вицепремиер и икономически министър Николай Василев коментира темата с

...
Бившият вицепремиер и икономически министър Николай Василев коментира темата с
Коментари Харесай

Когато властта е притисната от протести, харчи неразумно. Това е проблемът с новите 5 милиарда дълг |

Бившият вицепремиер и стопански министър Николай Василев разяснява тематиката с новоизтегления външен дълг от 5 милиарда лв. в две излъчвания облигации. 

" Като финансова интервенция тя е отлична и екипът на министър Ананиев заслужава поздравления. България в тези сложни времена получи огромен заем при много преференциални лихвени условия ", разяснява пред бТВ Василев.

Според него обаче този дълг не е нужен, тъй като България има нелош фискален запас, а и бюджетът до края на август е на огромен остатък от 1,5 милиарда лв..

" България евентуално е единствената страна от всички европейски страни, която към този момент има остатък и това може да остане по този начин ", изясни Василев.

" Едно държавно управление, изключително в края на мандата и когато е притискано от митинги, то има податливост да харчи безпределно. Това е казусът - за какво е належащо и защо ще бъдат изхарчени тези пари ", разяснява още той.

Според Василев от началото на пандемията до момента страната ни не е прахосвала доста пари, както други страни, само че доста малко пари са отишли за медицински цели.

Също по този начин доста малко пари са давани на секторите, които са потърпевши от тази рецесия. В същото време, съгласно икономиста, доста средства се раздават на хора, които въобще не са потърпевши от рецесията.

Василев е безапелационен, че тези 5 милиарда лв. би трябвало да останат като огромен запас, в случай че следващата година има по-голяма икономическа рецесия.

" Държавите, които ще завършат годината с максимален бюджетен недостиг, ще имат по-голям спад на стопанската система от България. Това се дължи на неправилната визия на политиците в международен мащаб, че когато раздават пари и харчат, стопират спада на стопанската система. Това въобще не е правилно. Когато държавните управления имат рационална политика, тогава стопанската система работи по-добре ", изясни Николай Василев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР