Бившият вече зам.-министър на културата Бойко Кадинов е подписал променения

...
Бившият вече зам.-министър на културата Бойко Кадинов е подписал променения
Коментари Харесай

Във финалния проект: Без ограда на Небет тепе, светещи ленти вместо луни осветяват обекта

Бившият към този момент зам.-министър на културата Бойко Кадинов е подписал променения план за Небет тепе. Документацията към този момент е в Пловдив и общината може да пристъпи към сключване на контракти с археолози и реставратори, откакто бъде направен проект за работата на терен.

Припомняме, че, че Националният институт за недвижимо културно завещание няма да съгласува плана за Небет тепе с два подобекта при започване на тази година. В мнението на специалистите бяха изтъкнати редица пропуски, които би трябвало да бъдат отстранени, с цел да предложи НИНКН на министъра на културата да го разпише. За проблемите към плана PlovdivTime, само че не последва реакция от страна на Общината, която е възложител. В началото на 2022 година въпреки всичко процедурата бе задвижена и в април документите са парафирани от проф. Бойко Кадинов.

В обновения план са отразени всички корекции, поискани от специалистите от Националния институт за недвижимо културно завещание.

Изпълнени са условията за консервация и реституция без догадка, преглед и опазване на осъществените досега консервационно-реставрационни работи. Запазена е теренната характерност и пейзажна специфичност, благоустрояването е без интервенция в дълбочина.

Частичните сондажи, заложени в плана в зоната на източната стена, ще бъдат в процеса на осъществяване.

Редуцирана е доста обслужващата постройка.

Разкритите през 2016-2018 година структури са включени както в снимането, по този начин и в поректните консервационно-реставрационни ограничения и намеси. Преработена е периодизацията.

Археологът София Христева е съгласувала плана, с което е изпълнено и условието на заданието за „ преглед с доизясняване на периодизацията на всички детайли в комплекса”. Допълнени и разказани са и спецификата на реставрацията на обособените зони съгласно принадлежността им към избраните исторически интервали. Описано е настоящото положение на археологическите структури, построените структури и уреди.

Изготвена е експертна оценка за съществуващата растителност и какво плануват да бъде отстранено. Според новото планово решение ще има тревни площи, които ще служат като декор на археологията. По стръмните скатове в северната и западната част се планува потреблението на ниски шубраци и почвопокривни типове.

Ще бъде основана образна връзка към площад „ Шахбазян” посредством разреждадне на високата дървесна растителност. Покрай стълбищата и скалните масиви ще бъдат насадени постоянно зелени широколистни и иглолистни шубраци.

Обектът ще бъде осветлен с дирижирано осветяване и маршрут. Препоръката е тази част от плана да бъде утвърдена, откакто бъде демонстрирана пред комисия със експерти и специалисти, избрани от Министерството на културата.

Спорените осветителни тела – вид „ Луна”, са сменени с осветителна лента. В заданието не е сложено условие за ограда на Небет тепе и от Министерство на културата споделят, че на този стадий включването ѝ в плана на този стадий е неприемливо. Охраната би трябвало да се обезпечи с видеонаблюдение.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР