Фонтанът в градинката на кръстовището на булевардите Шести септември“ и

...
Фонтанът в градинката на кръстовището на булевардите Шести септември“ и
Коментари Харесай

Фонтанът, който разпръскваше зловония, отново се превърна в кош за боклук

Фонтанът в градинката на кръстовището на булевардите „ Шести септември “ и „ Руски “ се трансформира в панер за отпадък. За неработещото оборудване, което разпръскваше зловония, TrafficNews писа преди месец. Тогава направихме инспекция и разговаряхме с кмета на регион " Централен " Георги Стаменов. Той ни увери, че знае за положението на фонтана и е разпоредил мястото да бъде почистено и пое ангажимент зоната да бъде облагородена, с цел да може да се употребява пълноценно и по предопределение - като място за отмора, диалози и срещи.
Прочетете още

Месец по-късно ревизираме положението на фонтана – миризливата и зеленясала вода е отстранена, фонтанът е измит от боклуците, които изпълваха пространството, само че нови са заели тяхното място. Дори някой недобросъвестно беше сложил рекламна табела от горната страна. Това ни предизвика още веднъж да потърсим кмета на региона и да беседваме с него, с цел да проверим какви са проектите за облагородяване и стартирането на фонтана в деяние.

„ Това е последната градинка в " Централен ", която остана необлагородена. Фонтанът е от старите, без рециркулационна система.  Това значи, че водата, която се излива, не се преизползва неведнъж, а се разпръсква, основава хубост и се оттича неизвестно къде. Съоръжението е неефективно и скъпо за поддръжка в работещ тип. Но не сме се отказали, търсим разновидности, които да съживят пространството “, сподели пред TrafficNews Георги Стаменов. 

Той добави, че това ще отнеме време и средства, които би трябвало да бъдат обезпечени и то освен за фонтана, само че и за реновирането на парка и възобновяване на настилката.

" Тя е доста стара потрошена. Използвани са плочи като тези, с които беше настлан площад " Централен " и Главната улица преди ремонта. Трябва да се подменят и пейките, да се сложат кошчета за боклуци, да се погрижим за зеленината ", разяснява още кметът.

Водят се диалози с арменската общественост, която вероятно да припознае градинката и да я обгрижва уместно, защото фонтанът е с формата на детелина, а тя прилича незабравката, която арменските общности по света употребяват като знак на паметта за геноцида към арменците от 1915 година

" Имаме доста хрумвания, не сме спрели да преглеждаме опциите. С паметника в памет на евреите от другата страна на булеварда, зоната може да се трансформира в самобитна зона на толерантността, сходно на градината на толерантността в „ Западен “, означи районният кмет. 

Водени са диалози и с хората, които ръководят ресторанта, който е в непосредствена непосредственост, да поддържат градината и фонтана, само че явно това не е работещо решение и администрацията на " Централен би трябвало да откри друго.

TrafficNews ще продължи да следи за развиването на случая и за облагородяването на градската среда освен в региона, само че и в целия град.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР