Бившият вътрешен министър Бойко Рашков разкритикува остро новия ръководител на

...
Бившият вътрешен министър Бойко Рашков разкритикува остро новия ръководител на
Коментари Харесай

Бойко Рашков разкритикува уволненията в МВР: Мутри вън стана Мутри вътре

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков разкритикува остро новия началник на Министерство на вътрешните работи Иван Демерджиев за " безпринципни " смени на управителните фрагменти в основни структури на министерството и загатна за опит за връщане на корупционни практики от времето на ръководството на ГЕРБ.

Той разгласи, че е уведомил персонално премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев за това, че един от новите зам.-министри на Демерджиев е проверяван от вътрешното министерство за това, че 6 месеца е употребявал парцел в държавна резиденция " без никой да знае и без да заплаща наем, ток и вода ".

Човекът, който е разкрил хипотетичната корист, в този момент също е уволнен от управителния си пост, твърди Бойко Рашков.

" Не е правилно, че всеки министър си избира заместниците в длъжностен кабинет. Те се избират от друго място. Не съм очаквал от сътрудник юрист (Демерджиев) да се поддава на напън от безпринципни хора ", сподели Рашков.

Новият началник на Министерство на вътрешните работи има трима зам.-министри - Венцислав Катинов и Емил Ганчев са били заместници и при Бойко Рашков, само че са освободени в края на 2021 година, когато застъпи постоянният кабинет на Кирил Петков. третият заместител на Демерджиев е икономистът Моника Димитрова-Бийчър, която беше зам.-министър на финансите в двата служебни кабинета на Стефан Янев.

На въпроса от кое място може да идва натискът против служебния министър той отхвърли да отговори, само че попита: " Стоим на позицията " Мутри вън " или я променяме на " Мутри вътре "?, с намек към президентската институция.

В сряда стана ясно, че са заменени шефът на Групово дело " Национална полиция " Венцислав Кирчев и на " Гранична полиция " Деян Моллов. Обяснение за първото уволняване нямаше - по отношение на второто, то беше аргументирано с " повишения мигрантски напън " и предпочитана работа по участието в Шенген.

Според Рашков обаче уволненията са обхванали целия управителен екип от трима души в ГДНП, които съгласно него са " потвърдени експерти ", а на тяхно място е посочен " чиновник с много противоречива полицейска известност ". Новият началник на ГДНП е Атанас Илков, който стана прочут през 2014 година с провалената акция за обезоръжаването на стрелеца в Лясковец, при която почина един чиновник на отряда на баретите - в действителност Илков става зам.-директор в Национална полиция през август предходната година, когато Рашков беше длъжностен министър.

" Това беше екипът, който извърши промяна в централната част на полицията и разкри корупционни схеми в единния информативен център по линия на КАТ. Тази работа беше разформирована. Бяха разкрити и корупционни схеми в КАТ и при регистрацията на коли. Дали не се цели с тяхната промяна възобновяване на корупцията? ", разяснява някогашният вътрешен министър.

Той насочи задочни рецензии и към риториката на служебния министър председател Гълъб Донев, както и към президентството, като разгласи, че не приемал оценките за " безпорядък и съсипия " в последните 8 месеца от ръководството на страната.

" Имах самочувствието, че съм в тима на тези, които се бореха за това ГЕРБ и Движение за права и свободи да не са във властта - нещо, което беше формула и апел на площада още през 2020 година И се запитвам с тези кадрови промени сега какво се цели? Да се върнем във времето на ръководството на Министерство на вътрешните работи от Борисов ли? Да възстановим тъкмо тези корупционни схеми, които съществуваха по време на изборите ли? ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР