Бившият транспортен министър призова народните представители да се запознаят със

...
Бившият транспортен министър призова народните представители да се запознаят със
Коментари Харесай

Христо Алексиев за „Росенец“: Не сме променяли концесията, договорена по времето на Борисов

Бившият транспортен министър прикани народните представители да се срещнат със Закона за концесиите, където щели да видят, че прекратяването на концесия е безусловно в пълномощията на изпълнителната власт, т.е. на Министерския съвет. 

" Целият гръб на пристанището е благосъстоятелност на " Лукойл " и в случай че страната приключи концесията, тя не може да оперира това пристанище и то ще би трябвало да приключи своята активност. Ако това се случи, съгласно него " Лукойл " няма да може да работи и ще се провокира следващата рецесия в областта на горивата. " Това ще повлияе зле на стопанската система и инфлацията ", счита Алексиев.

Той е безапелационен, че служебното държавно управление нито е променяло периоди по концесията на " Росенец ", нито е удължавало периоди, нито е променяло изискванията, както са контрактувани. " Защо те са контрактувани по този начин е различен въпрос и би трябвало да се обърне внимание на това ", акцентира някогашният министър. 

Служебното държавно управление направи всичко допустимо и принуди " Лукойл " да реалокира цялата своя икономическа активност в България, което даде опция на страната да си събере налозите, уточни още Христо Алексиев. По думите му единствено в границите на пет месеца в държавния бюджет от " Лукойл " са постъпили 180 млн. лв., което е два пъти повече от всички налози, събрани в страната за последните 15 години.

Според него вследствие на това, че " Лукойл " е записал икономическата си активност в България, страната е имала задоволително принадлежности да следи ценообразуването и да оказва напън на " Лукойл " да смъква цени. Тези пари са останали в българската стопанска система и в българския бизнес, уточни още той.

Темата за преустановяване концесията на пристанище " Росенец " е още веднъж на дневен ред от сутринта, когато Кирил Петков и Атанас Атанасов оповестиха, че ПП-ДБ ще внесат предложение за това. На оповестеното реагира водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който посочи, че това било предложение на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и че Петков е избързал, а Делян Пеевски по-уточни, че то било подкрепено от Демократична България, до момента в който Политическа партия " умували ". Президентът Румен Радев пък прикани, сходно на своя министър Христо Алексиев, ръководещите да си напомнят кой е отдал пристанището на концесия. И добави: " Предстои да забележим дали това предложение е вследствие на корпоративни апетити или спешен пиар ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР