Бившият шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров е оправдан и

...
Бившият шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров е оправдан и
Коментари Харесай

Вальо Топлото оправдан и на втора инстанция

Бившият началник на столичната " Топлофикация " Валентин Димитров е оневинен и на втора инстанция по делото за заграбване на близо 4,5 млн. лв. от сдружението, съобщи lex.bg.

Софийският апелативен съд (САС) реши, че 14 години след началото на разследването няма нито директни, нито косвени доказателства, които да поддържат тезата на прокуратурата. Това е най-дълго траялото дело против Димитров, импортирано за пръв път в съда преди 12 години, по което той беше и осъждан, и оправдаван.

Миналата година градският съд оправда Димитров и подсъдимата с него шефка на компания " Шибър " Мая Стоилова. 

Според прокуратурата присвояването е ставало като парите от " Топлофикация " са превеждани на " Шибър " в нарушаване на Закона за публичните поръчки (ЗОП), сумите били повишени, доставките били ненужни, а също така цената на обособените произведения била фактурирана на части.

От решението на апелативните съдии обаче излиза наяве, че от събраните и признати по делото доказателства, освен не може да се направи сходно умозаключение, а в противен случай - изводът е, че процедурата е била изцяло законна и транспарантна.

Търгът е бил извършен по разпоредбите на интернационалните банки, като точно те са одобрили за снабдител немската компания " Адамс Арматурен ", а тя пък е имала единствено един представител в България и това е била " Шибър ".

В тази връзка пък САС споделя в този момент, че престъплението не може да се потвърди даже и да се одобри тезата на прокуратурата, че въпросните доставки са били предопределени за потребности на " Топлофикация ", които са отвън плана.

По различен противоречив детайл от обвиняването, обвързван със повишената цена на изделията, доставени от " Шибър ", съдът акцентира, че по делото няма доказателства за това по какъв начин е образувана пазарната им цена.

 А това е наложително, откакто обвиняването е пресметнало вредата от близо 4,5 млн. лв., като е показало разликата сред междинна пазарна цена и действително платената от " Топлофикация
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР