Бившият шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който

...
Бившият шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който
Коментари Харесай

Бившият банкер Цветан Василев търси закрила в САЩ по закона "Магнитски"

Бившият началник на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка Цветан Василев, който понастоящем се укрива в Сърбия, се пробва да трансформира своя случай в първото дело по Глобалния закон "Магнитски " в Съединени американски щати, написа Българска телеграфна агенция, цитирайки уеб страницата "Хил ".

Този закон, признат от Конгреса, разрешава на американското държавно управление да пази хора по целия свят, станали жертва на репресии и нарушавания на правата им поради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете, като постанова наказания против всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на държавна корупция, отбелязва уеб сайтът.

За задачата Василев, който е упрекнат от българското правораздаване за пране на пари и заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на КТБ, наскоро е наел вашингтонската юридическа компания JWI Inc. против 50 000 $ на месец да приготви документите му, с които да убеди Вашингтон, че е бил незаслужено опетнен и да изиска отбрана по закона "Глобален Магнитски ", написа уеб сайтът.

Преди Василев да подпише контракта с компанията, която да го съставлява, нейният вицепрезидент Джоузеф Огъстин го е посетил в Сърбия, с цел да се запознае със случая. Огъстин бил уверен да се заеме със отбраната на Василев от собствен другар. Адвокатът, който е работил 30 година за Централно разузнавателно управление на САЩ и приказва съветски, твърди, че отишъл единствено да изслуша Василев, без никакви обещания да го съставлява, само че след серия от диалози се убедил в неговата непорочност, както декларирал самият той пред уеб страницата. И в този момент Огъстин оказва помощ на някогашния банкер да получи самопризнание по втория закон Магнитски ", признат предходната година.

Със случая на Василев се заел и някогашният губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън посредством своето съдружие с идеална цел "Ричардсън Сентър фор Глобал Ингейджмънт ". Ричардсън споделил пред "Хил ", че познава Василев от времето, когато двамата били ангажирани в Атлантическия съвет. Неговата фондация се занимава с разнообразни въпроси, в това число подкрепяне на политически пандизчии и отбрана на дивите животни по света, а в този момент към този момент и с правозащитни дела, в това число с проблеми по закона "Магнитски ".

Заемайки се да съставлява Василев, Огъстин е оптимист, че казусът ще стигне до съд. Следва дълъг развой, обвързван с подготовка на доста документи, които би трябвало да бъдат показани в Държавния департамент на Съединени американски щати. След като Държавният департамент завърши личното си изследване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за надзор на задгранични активи (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със глобите. След като OFAC ревизира случая, което лишава несигурно време, искът може да стигне до бюрото на президента на Съединени американски щати за утвърждение, отбелязва "Хил ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР