Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи днес

...
Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи днес
Коментари Харесай

Марио Драги се закле, ще спасява Италия

Бившият началник на Европейската централна банка Марио Драги постави през днешния ден клетва като министър-председател на Италия пред президента Серджо Матарела и застана отпред на държавно управление на националното единение, призвано да се оправи с рецесията с ковид и икономическия спад, съобщи Ройтерс.

Всички съществени италиански партии без една - крайнодясната " Италиански братя ", застанаха зад него.

Сега доста неща ще зависят от качествата на Драги - или Супер Марио, както е неговият прякор поради ролята му в избавяне на еврозоната през 2012 година в разгара на дълговата рецесия.

Ако успее, Драги евентуално ще укрепи цялата еврозона, която от дълго време е разтревожена от дългогодишните стопански проблеми на Италия.

Италианският президент Серджо Матарела разпореди на Драги да сформира кабинет, откакто предходното съдружно държавно управление се разпадна поради партийни дрязги. Вчера Драги показа 23-членния си кабинет, който включва осем дами и осем технократи.

Луиджи Ди Майо, водач на Движение 5 звезди, остава външен министър, а Джанкарло Джорджети, високопоставена фигура от партия Лига на Матео Салвини, ще бъде министър на индустрията. Андреа Орландо от левоцентристката Демократическа партия ще бъде министър на труда.

Някои основни постове обаче ще бъдат заети от технократи като Даниеле Франко, общоприет шеф на италианската централна банка, който беше препоръчан за министър на стопанската система.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР