Бившият състав на прокурорската колегия към ВСС отказал да образува

...
Бившият състав на прокурорската колегия към ВСС отказал да образува
Коментари Харесай

ВСС отказал да образува проверка срещу Борислав Сарафов

Бившият състав на прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет отказал да образува дисциплинарна инспекция против зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, оповестява ”Капитал daily ”.
Сарафов е единствен претендент за шеф на Националната следствена работа, като изборът е плануван за тази сряда. От мнението на комисията по професионална нравственос, направено по отношение на процедурата, оказва се, че през март Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) се е самосезирал по медийни изявления за твърдени нарушавания, осъществени от зам. основния прокурор.

Става дума за два сигнала – от следовател от Националната следствена работа, и от полицайки от ГДБОП.

В началото на май 2017 година инспекцията на ИВСС завършва със умозаключение, че Сарафов е уязвил престижа на правосъдната власт и не е извършил служебните си отговорности.

ИВСС взима решение да внесе в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против заместника на Сотир Цацаров. След като предлагането престоява месец и половина в правосъдния съвет, то влиза в дневния ред на прокурорската гилдия на съвета.

Прокурорската гилдия взима решение да върне предлагането на ИВСС с искане да разсекрети преписката. След три седмици, на 19 юли, правосъдният инспекторат още веднъж връща предлагането за дисциплинарно произвеждане против Сарафов с уточнението, че няма по какъв начин да го разсекрети.

Висш съдебен съвет се произнася по случая чак при започване на септември, като отхвърля да образува произвеждане против заместника на Сотир Цацаров. Какви са претекстовете за това не е ясно.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР