68-годишният Мохбер до голяма степен е в сянка в сравнение

...
68-годишният Мохбер до голяма степен е в сянка в сравнение
Коментари Харесай

Репресии и мозъкът зад заобикалянето на санкции. Кой е Мохамед Мо...

68-годишният Мохбер значително е в сянка спрямо други политици в иранската шиитска теокрация. Смъртта на Раиси в неделя изтласка Мохбер в общественото пространство. Очаква се той да извършва функционалностите на краткотраен президент за към 50 дни преди наложителните президентски избори в Иран, написа " Асошиейтед прес ".

Върховният водач аятолах Али Хаменей заяви за назначението на Мохбер в съболезнователно обръщение след злополуката. Хеликоптерът беше открит в понеделник в северозападната част на Иран.

 

Въпреки че не се е появявал в общественото пространство, Мохбер е заемал значими постове в структурата на властта в страната, изключително в нейните бониади или благотворителни фондации. Тези групи се зареждат от дарения или активи, иззети след Ислямската гражданска война в Иран през 1979 година, изключително тези, които преди този момент са били свързани с иранския шах или с хора от неговото държавно управление.

 

Мохбер управлява бониада, известна на британски език като Execution of Imam Khomeini`s Order, или EIKO, базирайки се на починалия висш водач аятолах Рухола Хомейни.

 

Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че организацията управлява активи за милиарди долари като " бизнес джудже под директното управление на висшия водач Али Хаменей, което има дял в съвсем всички браншове на иранската стопанска система, в това число енергетиката, телекомуникациите и финансовите услуги ".

 

" EIKO редовно е нарушавала правата на дисидентите, като е конфискувала земя и благосъстоятелност на съперници на режима, в това число политически съперници, религиозни малцинства и иранци в заточение ", съобщи Министерството на финансите през 2021 година при налагането на наказания на Мохбер. Европейският съюз също наложи наказания на Мохбер за избран интервал от време дружно с други страни поради тогавашните опасения по отношение на нуклеарната стратегия на Иран.

Като началник на EIKO Мохбер управлява напъните за основаване на ваксина COVID-19 в разгара на пандемията, като дава обещание да направи десетки милиони дози. Само дребна част от тях бяха предоставени на обществеността без пояснение.

 

Преди това е работил в региона на банковото дело и телекомуникациите. Работил е и във фондация " Мостазафан " - друга бониада, която ръководи мегапроекти и предприятия в страната. По време на работата си там се оказва замесен в яростен юридически спор сред доставчиците на мобилни телефонни услуги Turkcell и южноафриканската MTN за вероятно нахлуване на иранския пазар. В последна сметка MTN навлиза в Иран.

 

Иранските медии оповестяват, че Мохбер, който има докторска степен по интернационално право, е имал решаващо значение за напъните на Иран да заобиколи западните наказания върху петролната си промишленост.

 

От 2022 година Мохбер е член на иранския Съвет по целенасоченост, който поучава висшия водач и позволява разногласия сред Народното събрание и Съвета на пазителите - иранския парламентарен надзирател, който също по този начин следи изборите в страната.

 

Мохбер е роден на 1 септември 1955 година в Дезфул в югозападната иранска провинция Хузестан в семейство на духовници. По данни на групата за напън " Обединени против нуклеарния Иран " той е служил като офицер в медицинския корпус на Революционната армия по време на ирано-иракската война през 80-те години на предишния век.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР