Бившият президент на УЕФА Ленарт Йохансон почина на 89 години

...
Бившият президент на УЕФА Ленарт Йохансон почина на 89 години
Коментари Харесай

Отиде си архитекта на Шампионската лига

Бившият президент на УЕФА Ленарт Йохансон умря на 89 години след боледуване.Ленарт Йохансон е считан за архитекта на най-престижния клубен шампионат Шампионска лига по време на 17-годишния си интервал като президент на Европейската футболна асоциация (УЕФА).

" Ленарт Йохансон е най-хубавият футболен водач за всички времена. Никой различен швед не е имал такова въздействие в историята на тази игра. Той бе надълбоко почитан като президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА, а неговите качества на водач са приети на всички места по света ", съобщи президентът на шведската федерация Карл-Ерик Нилсон.

Йохансон ръководеше УЕФА сред 1990 и 2007 година, когато беше надвит в изборите от френската легенда Мишел Платини. Шведът беше претендент и за президентския пост на ФИФА през 1998, когато загуби вота против Сеп Блатер.

Йохансон реформира европейския футбол с радикалната промяна на КЕШ в Шампионска лига през 1992-а година, когато и тимовете след първо място във вътрешните шампионати получиха късмет да се състезават за трофея.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР