Тръмп посещава автомобилните работници в Мичиган ден след Байдън, засилвайки надпреварата през 2024 г.

...
Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп пътува до Мичиган,
Коментари Харесай

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп пътува до Мичиган, за да съди стачкуващите автомобилни работници, само един ден след като президентът Джо Байдън мина по линията на пикета в Детройт за показват подкрепа за своя синдикат.

Последователните посещения подчертават значението на т. нар. бойни щати от Ръждивия пояс за президентските избори през 2024 г., които се очертават като втори сблъсък между Байдън и Тръмп.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Какво следва, след като републиканците започнат разследване за импийчмънт на Байдън?Републиканците се разделиха в отговор на обвинението срещу Тръмп в разследването на изборите през 2020 г.Андрю Янг: Американците са нахранени нагоре както с републиканците, така и с демократитев края на списъка

Преди посещението си в сряда Тръмп изрази желание да „спаси“ автомобилните работници в Rust Belt, исторически център за американското производство, който се простира от средния запад до североизтока.

„Сега се отправям към Мичиган. ОБИЧАМ И ЩЕ СПАСЯ АВТОРАБОТНИЦИТЕ. НАПРАВЕТЕ АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО!“ Тръмп написа в платформата си за социални медии Truth Social.

Обръщението му в най-гледаното време пред доставчик на авточасти в Детройт приблизително съвпада с втория републикански президентски дебат, насрочен за 21:00 ч. Източно време (01:00 GMT четвъртък) в Калифорния.

Това ще бъде вторият път, в който Тръмп избира да пропусне първичен телевизионен дебат в надпреварата през 2024 г., решение, което той отдава на вече огромната си преднина сред републиканските избиратели.

Гласоподавателите в Мичиган и други щати от Rust Belt се смятат за ключът към победата както за Байдън, така и за Тръмп, ако той наистина стане кандидат на Републиканската партия на изборите през ноември 2024 г.

През 2016 г. изненадващият удар на Тръмп в Мичиган, Охайо, Пенсилвания и Уисконсин — всички считани за част от Ръждивия пояс — му осигури президентския пост над неговия опонент от Демократическата партия Хилъри Клинтън.

Неговите победи в тези щати се възприемат като докосване до разочарованието на жителите, които са видели как индустриите намаляват присъствието си или изчезват през последните десетилетия. Производственият спад е придружен от отслабването на синдикатите с надежден демократичен вот.


 

Междувременно Байдън си върна Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин за демократите в президентската надпревара през 2020 г., водейки кампания с твърдата си подкрепа за организирания труд и корените си в Скрантън, Пенсилвания.

Докато се стреми да бъде преизбран през 2024 г., Байдън се завърна в Мичиган във вторник, където стана първият действащ президент на САЩ в новата история, който се присъедини към стачкуващите работници на пикет.

Придружен от лидерите на Обединените автомобилни работници (UAW) в автомобилен завод западно от Детройт, Байдън използва мегафон, за да призове за „значително увеличение“ на служителите.

UAW започна своята частична, координирана стачка по-рано този месец в натиск за увеличения на заплатите, по-кратко работно време и подобрени пенсионни обезщетения. Оттогава работници в 20 щата са напуснали работа като част от стачката.

Междувременно Тръмп се опита да опише политиките на Байдън – и постоянно високата инфлация в САЩ – като вредни за работниците.

Той особено се възползва от подкрепата на Байдън за електрически превозни средства, като каза, че преминаването на индустрията към превозни средства с по-ниски емисии би подкопало сегменти на традиционната автомобилна индустрия.

„Драконовският и незащитим мандат на Джо Байдън за електрически превозни средства ще унищожи автомобилната индустрия в САЩ и ще коства работата на безброй хиляди автомобилни работници“, каза Тръмп в изявление във вторник.


Администрацията на Байдън твърди, че преминаването към електрически превозни средства ще създаде високоплатени синдикални работни места, а администрацията му разкри безвъзмездни средства и заеми за милиарди в подкрепа на прехода. Все пак проблемът остава разногласен за автомобилните работници.

В сряда Тръмп трябва да говори в 20:15 ч. Източно (00:15 ч. GMT четвъртък) в Drake Enterprises, нечленуващ синдикат доставчик на авточасти в Клинтън Тауншип в Мичиган, който произвежда компоненти за автомобили и тежкотоварни камиони за полуфабрикати -камиони.

Президентът на компанията, Нейтън Стемпъл, каза, че компанията ще бъде ощетена от преминаването към електрически превозни средства.

Очаква се няколкостотин настоящи и бивши членове на UAW, както и членове на синдикати на водопроводчици и тръбопроводници, да присъстват на речта.

Въпреки че UAW все още не е подкрепил Байдън за 2024 г., преди това синдикатът подкрепи кампанията му за 2020 г. Президентът на UAW Шон Фейн говори заедно с президента във вторник.

Той остава дълбоко критичен към Тръмп, съперник на Байдън в надпреварата през 2020 г.

„Не мисля, че го е грижа за хората от работническата класа“, каза Фейн, попитан за предстоящото посещение на Тръмп. „Мисля, че го е грижа за милиардерската класа, за корпоративните интереси. Мисля, че той просто се опитва да угажда на хората и да казва това, което искат да чуят, и е жалко.“

UAW представлява важен профсъюзен блок за гласуване. Има около 400 000 активни членове и повече от 580 000 пенсионирани членове в САЩ и Канада.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР