Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер стана обект на ново

...
Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер стана обект на ново
Коментари Харесай

В Швейцария започна ново разследване срещу Блатер

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер стана обект на ново следствие. Швейцарската прокуратура го подозира за незаконно неприятно ръководство на средства, обвързвано с заплащане на 1 млн. $, като това е нова част от цялостното следствие против Блатер.

Въпросната сума е заем даден от ФИФА на футболната асоциация на Тринидад и Тобаго през 2010 година Подозира се, че заемът не е бил гарантиран, също така е бил безлихвен, а по-късно не е бил издирван от международната футболна асоциация. Блатер е посочен като обвинаем в тази ситуация, дружно с някогашния общоприет секретар на ФИФА Жером Валке и финансовия шеф Маркус Катнер.

Плащането е лъснало около следствие против някогашния вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, самият той от Тринидад и Тобаго, който има доживотна възбрана да се занимава с футбол поради финансови измами и корупция.

Блатер, който бе президент на ФИФА в продължение на 17 години, преди да напусне поста през 2015 година сега изтърпява наказване от 6 години, което го държи надалеч от всевъзможни футболни интензивности. Сега той е удостоверил, че е осведомен за обвиняванията, само че изцяло отхвърля тяхното наличие.

По-рано този месец швейцарската прокуратура се отхвърли да продължи следствие против Блатер по отношение на съглашение на ФИФА, подписано от него, с Карибската футболна асоциация по отношение на тв правата за района на две международни шампионати. Президент на карибската асоциация в тези интервал е бил точно Уорнър и имаше съмнения, че от ФИФА (и в частност Блатер) са продали правата на много по-ниска цена от пазарната.

Все още обаче е интензивно следствието, стартирано през 2015 година, отнасящо се за 2 млн. швейц. франка (2 млн. долара), които са платени от ФИФА към някогашния президент на УЕФА Мишел Платини. Двамата с Блатер настояват, че сумата е част от устно съглашение за консултантска активност на Платини, направена за Блатер в интервала от 1998 до 2002 година, само че Етичният комитет на ФИФА отхвърля тези изказвания и това по-късно беше доказано от Спортния трибунал. 

В края на м.г. изтече 4-годишното наказване на Платини по този случай, до момента в който Блатер е глобен до декември 2021 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР